Банкеръ Daily

Свят

Двама починали в Япония след имунизация със замърсена ваксина

Двама души са починали в Япония след имунизация със замърсените дози от ваксината на Moderna ("Модерна") срещу COVID-19. Това съобщи японското министерство на здравеопазването, предаде Ройтерс. 

Починалите са мъже над 30 години, а фаталният край идва два дни след получаването на втора доза. Причината за смъртта им се разследва. 

Япония изтегли над 1 600 000 дози от "Модерна" след установяване на "чужди вещества" в препарата. Смята се, че става въпрос за метални частици, посочват от обществената телевизия в Япония, която се позовава на източници от здравното министерство. 

Здравното министерство в Япония обяви за постъпили сведения от центрове за ваксинация в страната за открити чужди вещества във ваксината на "Модерна", предадоха световните агенции. Според ТАСС, компанията, която разпространява препарата на японска територия, е решила да изтегли над милион и 600 хиляди дози от него като предохранителна мярка. От фирмата заявиха още, че предстои информациите за откриването на субстанциите да бъдат проучени.

От компанията производител "Модерна" съобщиха, че са били уведомени, а  чуждо вещество е забелязано в дози в една от партидите от препарата, изпратена в Япония. Фирмата е замразила дистрибуцията на общо три партиди от ваксината, а въпросът за откритата субстанция се разследва. 

"Модерна" обаче смята, че тя се е появила във флаконите на производствена линия в Испания и уточнява, че за момента няма информация за проблеми с безопасността и ефикасността на продукта за азиатската страна.

Европейската агенция по лекарствата разследва дали част от партидата замърсени ваксини на американската фармацевтична компания "Модерна" е достигнала до страни от ЕС, съобщи Ройтерс като цитира изявление на регулатора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във