Банкеръ Daily

Свят

Двама палестинци са убити при сблъсъци на Западния бряг

Двама палестинци бяха убити от израелски сили по време на сблъсъци в близост до религиозен обект в окупирания Западен бряг в сряда, съобщи палестинското Министерство на здравеопазването, цитирано от агенция ,,Фокус''. 

Здравното министерство заяви, че 21-годишният Рейд Хамдан и 20-годишният Заид Нури са загинали, след като са били застреляни вчера от израелските войски в близост до свещената за евреите гробница на Йосиф, която се намира близо до палестинския град Наблус. 

Израелската армия съобщи в свое изявление, че експлозиви са изхвърлени от превозно средство, тъй като еврейските поклонници са посетили града късно вторник. Войниците реагирали с жив огън към превозното средство. Няма съобщения за наранявания от израелската страна. 

Мястото отдавна е източник на напрежение в израелско-палестинския конфликт. Евреите вярват, че на това място има останки на свещената за тях фигура фигура Йосиф, един от 12-те сина на Яков. Палестинските мюсюлмани пък вярват, че преди два века там е погребан ислямският духовник Шейх Юсер Двайкат. Гробницата се намира в близост до палестински бежански лагер на Западния бряг, територия, заета от Израел повече от 50 години. 

<!--[if--><!--[endif]-->

<!--[if--><!--[endif]-->

Израелската армия редовно ескортира групи от еврейски поклонници на мястото, което често предизвиква сблъсъци.

<!--[if--><!--[endif]-->

<!--[if--><!--[endif]-->

 

<!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if-->

Facebook logo
Бъдете с нас и във