Банкеръ Weekly

Свят

Два тежки удара за Тръмп

Коен се разбра с прокуратурата. Сн. Ню Йорк таймс

Американският президент Доналд Тръмп понесе два тежки удара, след като бивши членове на близкото му обкръжение бяха признати от съда за виновни по различни обвинения. Съдебни заседатели във Вирджиния обявиха бившия ръководител на предизборната му кампания Пол Манафорт за виновен в дело за банкова и данъчна измама. Почти едновременно с това дългогодишният му адвокат Майкъл Коен призна в Ню Йорк, че е нарушил правилата за финансиране на предизборната кампания, и то по заръка на Тръмп.

И двамата са изправени пред лишаване от свобода, като перспективите пред Манафорт са мрачни - сумарно обвиненията срещу него предвиждат до 30 години затвор, което за 69-годишния консултант на практика е доживотна присъда. Това са най-значимите последици от започналото преди повече от година разследване на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в президентските избори в Съединените щати през 2016-а.

Пол Манафорт бе е признат за виновен по осем от 18-те обвинения в делото за банкова и данъчна измама. Делото срещу него бе първото, произтичащо от разследването на Робърт Мълър за възможно съглашателство между Москва и кампанията на Тръмп.

Манафорт се включи в предизборния щаб на Тръмп през март 2016-а и го оглави през юни. На 19 август обаче бе уволнен от поста, след като Киев го обвини в незаконно получаване на големи суми между 2007 и 2012 година. Обвиненията срещу него до голяма степен предшестват работата му по предизборната кампания на Тръмп.

Самият президент заяви, че е "силно натъжен" от изхода на делото, като обяви Манафорт за "добър човек" и припомни, че той е работил още с Роналд Рейгън. "Това изобщо не е свързано с мен. Не е свързано с руския заговор. Това е лов на вещици и позор", подчерта обаче Тръмп.

Бившият му личен адвокат Майкъл Коен пък се призна за виновен за данъчна измама, нарушаване на правилата за финансиране на кампаниите и банкова измама пред Федерален съд в Ню Йорк. Коен се яви в съда, след като договори споразумение с прокуратурата.

На практика Коен се призна за виновен в нарушаване на правилата за финансиране на кампанията на Тръмп с цел да повлияе резултатите от изборите през 2016-а. Нарушението се изразява в нецелево използване на средства, отпуснати за кампанията, и по точно - за да се купи мълчанието на бившата порноактриса Сторми Даниълс и бившия модел на "Плейбой" Карън Макдугъл, които твърдят, че са имали интимна връзка с Тръмп.

При явяването си в съда Коен не посочи имената на жените, нито на Тръмп, заявявайки само, че е работил с "кандидат" и се е стремил основно да повлияе върху изборите по нареждане на претендент за държавна длъжност. Датите и сумите, посочени в съдебните документи, обаче съвпадат с думите на Даниълс и Макдугъл. Така на практика Коен потвърди, че Тръмп му е наредил да извърши престъпления.

"Това е най-неприятният час в цялото президентство на Тръмп - не,  в целия му живот", написа в Туитър юристът Норман Ейсън, бивш специален съветник на президента Барак Обама по етика и правителствена реформа. Според наблюдатели изходът от двете дела е повратен момент с важни последици за американския президент.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във