Банкеръ Daily

Свят

Два мощни труса разтърсиха Китай

Второ мощно земетресение за по-малко от 7 часа, този път с магнитуд 6,6, удари тази сутрин район на Китай - Синдзян-Уйгурския автономен район в най-западната част на страната, край границата с Казахстан, предаде ТАСС, цитирайки Европейско-Средиземноморския сеизмичен център.

Епицентърът е бил в слабо населен район на 374 км западно от провинциалната столица Урумчи и на 104 км от казахстанския град Достик, на  дълбочина 11 км. Според други данни - на Геологическата служба на САЩ, цитирана от Франс прес, магнитудът е бил 6,3. Няколко минути след първия трус е последвал втори с магнитуд 5,2.

Късно снощи трус с магнитуд 6,5 разлюля югозападната провинция Съчуан. До момента е известно за 13 убити и за над 170 пострадали там, но опасенията са за много повече жертви. Властите обаче очакват до 100 загинали и хиляди ранени, предаде Франс прес.

Има и сериозни разрушения. Там вече са регистрирани 769 вторични труса, като магнитудът на повечето от тях не е превишавал 3,9. По предварителни оценки епицентърът е бил на 280-300 км северозападно от провинциалната столица Чънду. Подземните вълни обаче са били усетени в разположените доста далече мегаполиси Ланджоу, Чунцин, Минян и Сиан.

Разстоянието между епицентровете на двете мощни земетресения с няколко часа разлика е 2200 км според Асошиейтед прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във