Банкеръ Daily

Свят

Два големи танкера са атакувани в Оманския залив

Два големи петролни танкера са нападнати в Оманския залив - важен морски път, свързващ Персийския залив с Индийския океан, съобщиха редица световни медии. Според ирански източници са били чути две последователни експлозии.

Според други информационни източници от региона пристанището Фуджейра в Обединените арабски емирства е получило сигнал за бедствие от петролен танкер в Оманския залив, като моряците твърдят, че танкерът е пламнал.

Междувременно група за морска безопасност от Обединеното кралство - Кралският институт на военноморските архитекти - предупреди за инцидент в Оманско море и призова за "изключителна предпазливост".

Кралския флот на Великобритания също обяви, че разполага с информация за инцидент в Оманския залив, близо до иранския бряг, добавяйки, че "Великобритания и нейните партньори в момента разследват".

Торпедо вероятно е ударило днес петролен танкер на компанията Frontline край бреговете на Фуджейра, Обединените арабски емирства, което е довело до неговото запалване, според информация на корабното издание Tradewinds, което цитира неназовани източници от петролната индустрия, предаде БНР.

Танкерът Front Altair, собственост на компанията Frontline Ltd. и плаващ под флага на Маршаловите острови, е натоварил петрол в Абу Даби, преди да изпрати сигнал за бедствие близо до бреговете на до Фуджейра - пристанище на ОАЕ в Оманския залив.

От своя страна агенция Ройтерс цитира четири източника, които твърдят, че са били евакуирани два петролни танкера - както Front Altair, така и Kokuka Courageous, който пък плава под панамски флаг, като екипажите и на двата са невредим.

Междувременно иранската агенция ИРНА съобщи, че Иран е оказал помощ днес на два чуждестранни танкера, претърпели злополука тази сутрин в Оманско море.

"Четиридесет и четирима моряци бяха спасени от водата от спасителна група на иранските военноморски сили в провинция Хормозган (в южен Иран) и бяха прехвърлени в пристанище Бандар Джаск", съобщи ИРНА, като се позова на осведомени източници.

Съобщението за инцидента идва само месец след "саботаж", включващ петролни танкери в пристанището на Фуджейра в Обединените арабски емирства, за който Саудитска Арабия и Съединените щати обвиниха Иран. След инцидента застрахователният пазар "Лойдс" (Lloyd's) в Лондон каза, че Оман, част от Оманския залив, Обединените арабски емирства, както и самият Персийски залив, са били добавени към списъка на областите, които носят "повишен риск за застраховане на моряците".

Facebook logo
Бъдете с нас и във