Банкеръ Daily

Свят

Дъщерята на Караджич: Смятат да го убият в британския затвор

Преместването на Радован Караджич в британски затвор е опит за предумишлено убийство, смята дъщерята на осъдения за военни престъпления в Босна и Херцеговина бивш президент на Република Сръбска Соня Йовичевич Караджич в интервю за вестник "Новости".

"За нас тази вест (б.р. че Караджич ще бъде прехвърлен в британски затвор) е абсолютно потвърждение, че се готви убийството му. Поразително е и за човешките права, и за правото изобщо, колко голямо е желанието Радован Караджич да бъде доведен до положение на постоянна опасност за живота", а на семейството ни ще е трудно да го посещава заради визите и всички други обстоятелства, каза тя.

"Блиц" допълва по темата, че Великобритания сама е пожелала Караджич да излежи присъдата си в неин затвор. От съображения за сигурност не се разкрива в кой затвор ще лежи бившият лидер на босненските сърби, в тайна остават и условията, в които ще изтърпява доживотната си присъда.

Караджич се съпротивляваше против прехвърлянето си във Великобритания от съображения за сигурност. Той се позова на случая с генерал Радислав Кръстич, гърлото на когото бе прерязано от ислямски екстремисти в затвор в западен Йоркшир.

Facebook logo
Бъдете с нас и във