Банкеръ Daily

Свят

Държавният дълг на САЩ достига рекордните 24,5 трилиона долара

Общият дълг на федералното правителство на САЩ достигна рекордно ниво от 24,5 трилиона долара - рекорд, който бе улеснен от мерките, предприети за борба с коронавируса. Това съобщи в четвъртък сайтът https://www.usdebtclock.org/

От 1 януари държавният дълг на САЩ се е увеличил с 1,5 трилиона долара, отбелязат анализатори, коментирайки изявленията на президента Доналд Тръмп в сряда, че не се притеснява от нарастването на националния дълг във връзка с разпределянето на трилиони долари за преодоляване на последствията от пандемията на коронавирус.

Телевизионната компания CBS пък припомни, че в края на март тази година Доналд Тръмп подписа закон за мерките за икономически стимули в размер на над 2 трилиона долара, който е предназначен да смекчи щетите, причинени от пандемията. Документът предвижда по-специално изплащане на обезщетения за безработица, помощ на болниците и за редица индустрии. Във вторник сенатът на САЩ одобри още един пакет от мерки в размер на 500 млрд. долара, като се очаква Камарата на представителите да гласува законопроекта късно днес.

По-рано вестник The Washington Post подчерта, че националният дълг на САЩ и дълговете на американските корпорации поради пандемия през тази година ще нараснат до рекордни нива, което, според експертите, ще създаде рискове за икономиката, след като коронавирусът приключи. В съответствие с прогнозите, направени от изданието, разходите на федералния бюджет през тази година ще надхвърлят с 4 трилиона долара очакваните приходи.

Според експерти на Международния валутен фонд, публичният дълг на САЩ ще нарасне през 2020 г. до 131,1% от БВП. Според Бюрото за икономически анализ към Министерството на търговията на САЩ БВП на страната в края на миналата година е 21,73 трилиона долара.

Всичко за държавния дълг на САЩ в реално време, може да намерите на сайта https://www.usdebtclock.org/

Facebook logo
Бъдете с нас и във