Банкеръ Daily

Свят

Държавният дълг на Германия ще надвиши 60% от БВП заради коронавируса

Германският дълг се е свил и през 2019 година благодарение на големите данъчни приходи и трайно ниските лихвени проценти. Показателят се е понижил с 16 милиарда евро до 2053 милиарда евро, отчете днес Бундесбанк.

Съотношението дълг - БВП в номинално изражение е спаднало под ключовия праг от 60 процента за първи път от 2002 година.

Целевото равнище от 60 процента е заложено в законодателството на ЕС.

Дълговото съотношение в най-голямата икономика в Европа бележи спад за седма поредна година, намалявайки от 61,9 процента през 2018 година до 59,8 процента от БВП за миналата година. През 2002 година то бе 81,1 процента.

Само че заради кризата с коронавируса Германия е принудена да харчи стотици милиарди за икономическа помощ в нарушение на собствения си фискален правилник и се очаква дълговото равнище в страната да скочи.

"През текущата година държавният дълг рязко ще нарасне с оглед на коронавирусната пандемия. Дълговото съотношение ще се върне над 60-процентовия праг", предупреждава Бундесбанк в перспективите си за 2020 година.

Икономиката на Италия може да се свие с 6 процента през 2020 година заради епидемията от коронавирус, прогнозира конфедерацията на италианската промишленост Конфиндустрия (Confindustria), цитирана от Ройтерс.

Според прогнозата през 2021 година икономическата активност в третата икономика от еврозоната би трябвало да се съвземе и да нарасне с 3,2 на сто.

Поради свиването на растежа и силното увеличение на държавните разходи за смекчаване на икономическите последици от кризата бюджетният дефицит се очаква да достигне 5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2020 година.

Без да се увеличават ДДС и преките данъци, дефицитът би трябвало да се понижи до 3,2 на сто от БВП през 2021 година.

Съотношението дълг - БВП през 2020 година ще достигне 147,2 на сто, след което ще спадне до 144,7 на сто догодина, допълва конфедерацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във