Банкеръ Daily

Свят

Държавният департамент на САЩ поздрави България за покупката на F-16

Държавният департамент на САЩ публикува официална позиция по повод сделката с България за покупката на осем изтребителя F-16 Block 70. 

"Съединените американски щати приветстват решението на българското правителство за поръчката на 8 многоцелеви изтребители F-16, боеприпаси и свързано с тях оборудване”, се казва в писмото на американското външно министерство.

Дипломатите на САЩ поздравяват правителството за "решимостта да модернизират своята армия, чрез покупката на тези много способни, оперативно съвместими с НАТО самолети".

"Очакваме с нетърпение да работим с България по този проект и да засилим дългосрочното си стратегическо партньорство", се посочва още в съобщението.

От Държавния департамент оценяват високо ключовата роля, която Конгресът на САЩ е изиграл за постигане на сделката, заедно с координираните усилия на американското правителство и използването на чуждестранно военно финансиране за част от тази придобивка. 

Както "Банкеръ" съобщи, във вторник договорът за закупуване на самолетите от САЩ бе обнародван в "Държавен вестник". До началото на септември страната ни трябва да плати на Вашингтон сумата от 1.256 млрд. долара. 

Първите четири самолета ще бъдат доставени през 2023 г., а вторите - година по-късно. 

Правителството планира да закупи още осем изтребителя от същия модел. Засега обаче не са насрочени нови преговори със САЩ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във