Банкеръ Daily

Свят

Държавите от ЕС преразпределят тарифните квоти след Брексит

Посланиците на 27 държави членки на Европейския съюз се споразумяха за позициите си относно разделянето на настоящите европейски тарифни квоти между страните-членки и Обединеното кралство след Брексит, съобщи пресслужбата на Съвета на ЕС.

"Днес посланиците на страните от ЕС се споразумяха за проект на правила за тарифните квоти, които ЕС ще приложи след Брексит. Те трябва да бъдат договорени с Европейския парламент преди да стане закон на ЕС", се казва в изявление на съвета, цитирано от БГНЕС.

В края на юни Съветът на ЕС възложи на Европейската комисия да започне преговори със Световната търговска организация (СТО) за разделянето на съществуващите европейски тарифни квоти.

След Брексит ЕС ще продължи да изпълнява задълженията си по отношение на стоките.

"По-специално тарифните квоти за селскостопански, рибни и промишлени продукти ще се нуждаят от корекции, предвид факта, че правилата на ЕС в СТО няма да се прилагат повече за Обединеното кралство", се казва в изявление на съвета.

Лондон и Брюксел отбелязаха, че след официалното оттегляне от ЕС Великобритания ще продължи да съществува като член на СТО с всички права и задължения, които това води със себе си.

В този случай списъкът със съвместни задължения ще бъде разделен. Страните подчертаха, че ще имат отделни правила за ангажименти за стоки и услуги, които ще влязат в сила веднага след напускането на ЕС.

ЕС и Обединеното кралство възнамеряват да запазят настоящите нива на достъп до пазара за останалите членове на СТО, предава ТАСС.

Лондон и Брюксел се съгласиха да работят и над гаранцията, че Обединеното кралство и ЕС в бъдещата си конфигурация ще останат членове на споразумението на СТО за държавните поръчки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във