Банкеръ Daily

Свят

Дънките и тениските стават табу в Афганистан

Талибаните са изградили контролни пунктове на почти всяко кръстовище в града, а хората се стремят по възможност да не се набиват на очи.

Животът в Афганистан постепенно се успокоява и повечето търговски обекти отварят. Само че управлението на табиланите донесе много промени -  по улиците вече няма хора с дънки и тениски, а в университетите жените вече са отделени от мъжете, пише Дойче Веле.

Талибаните са изградили контролни пунктове на почти всяко кръстовище в града, а хората се стремят по възможност да не се набиват на очи. Вече няма мъже и жени, облечени с дънки или тениски. Жените носят дълги дрехи, забрадки или направо бурки, а мъжете се обличат с традиционната дълга до коленете риза, падаща над широки панталони.

В афганистанските университети вече официално важи разделение на полова основа. Занапред студентките няма да имат право да се обучават заедно с мъже. Ще има отделни курсове за жени, и други за мъже. При предишното управление на талибаните от 1996 до 2001 момичетата и жените бяха практически изключени от висшето образование.

Повече от 150 медийни организации са били закрити в общо 20 афганистански провинции само за месец от идването на власт на талибаните, сочат статистики на неправителствени организации в областта на медиите. Става въпрос за десетки радиостанции, печатни медии и телевизии. Причините за ликвидирането им са различни - поради ограничения на свободата на словото, но и поради липса на финансиране.

Положението със снабдяването е драматично, а икономиката на страната е почти напълно срината. Много афганистанци изгубиха работата си, откакто талибаните завзеха властта.

Хуманитарната обстановка е катастрофална, предупреждава Антеа Уеб от Световната програма по прехраната на ООН. По думите ѝ, 90% от афганистанците нямат достатъчно храна.

„Недостигът на храна е най-големият проблем за хората. А с настъпването на зимата положението ще става още по-тежко. До началото на ноември трябва да осигуряваме изхранването на 9 милиона афганистанци месечно. Отправяме молба за помощ по целия свят, защото запасите ще ни стигнат най-много до октомври", посочва тя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във