Банкеръ Daily

Свят

Дънчила няма да се откаже от президентските избори, ако кабинетът й падне

Румънският премиер Виорика Дънчила заяви в телевизионно предаване снощи, че ако вотът на недоверие на опозицията успее, тя ще се бори още повече в опозиция за спечелване на президентските избори и връщане на Социалдемократическата партия (СДП) на власт, предаде агенция Аджерпрес.

Шест опозиционни партии внесоха тази седмица вот на недоверие срещу правителството на Дънчила, който ще бъде обсъден и гласуван на 10 октомври. Вотът е подписан от 237 народни представители. За да падне правителството от власт, вотът трябва да бъде подкрепен от минимум 233 парламентаристи.

Дънчила бе запитана как гледа на вариант, при който СДП може да подкрепи Мирча Дякону на президентските избори като кандидат на левицата.

Кандидатурата на актьора и политик Мирча Дякону е подкрепена от бившия коалиционен партньор на социалдемократите - Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ) и от партия "Про Румъния" на бившия премиер Виктор Понта, който бе изключен от СДП през 2017 г.

"Този сценарий е нереалистичен и ще ви кажа защо. На първо място организациите, кметовете, няма да се борят и няма да донесат гласове за друг кандидат, освен за този на СДП", изрази увереност премиерът Виорика Дънчила, която е кандидатът на социалдемократите за президентските избори през ноември.

Социологическите анкети в Румъния през последните седмици сочат, че президентът Клаус Йоханис се ползва с най-висока подкрепа сред кандидатите за държавен глава, получавайки над 40 процента от гласовете. За второто място се борят Виорика Дънчила, Мирча Дякону и кандидатът на опозиционната партия Съюз за спасение на Румъния Дан Барна, но с много по-слаба подкрепа.

Пред "Ромъния ТеВе" Дънчила каза, че нейното правителство е увеличило доверието към страната в международен план, увеличило е инвестициите и е постигнало втория най-висок икономически растеж в Европа. Тя каза, че не иска хаос в страната, а предвидимост и стабилност. Премиерът посочи, че ако вотът на недоверие успее, опозицията трябва да състави правителство възможно най-бързо, защото липсата на отговорност вреди на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във