Банкеръ Daily

Свят

Думата премахна ограниченията върху мандатите на Путин

Валентина Терешкова

Руските депутати премахнаха ограничението за броя на президентските мандати, съобщиха държавни медии, цитирани от ДПА.

Тази стъпка ще позволи на руския президент Владимир Путин да остане на поста и след 2024 г., когато приключва четвъртият му президентски мандат и по конституция той трябва да сдаде правомощията си, а може би и пожизнено.

Управляващата партия "Единна Русия" днес подкрепи конституционни поправки, които биха позволили на Путин отново да се кандидатира за президент след изтичане на мандата му, съобщи агенция РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

Поправките бяха предложени по време на обсъждане в Думата от депутата от управляващата партия Валентина Терешкова, бивша космонавтка, която в началото на 60-те години стана първата жена, изпратена в Космоса. Смисълът им е след промените в конституцията да започне ново броене на президентските мандати на Путин.

"Трябва да обсъдим всичко открито и публично за да премахнем изцяло ограниченията за президентските мандати в конституцията", заяви преди гласуването Терешкова пред държавни медии.

По-рано днес Владимир Путин обяви пред долната камара на руския парламент, че смята за нецелесъобразна отмяната на лимита върху броя президентски мандати. Той определи като допустимо внасянето на конституционна поправка, позволяваща му отново да участва в изборите за държавен глава. Конституционният съд обаче трябва да се произнесе за поправката, заяви той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във