Банкеръ Daily

Свят

Дългият път до Катар: Уникалността на Мондиала по футбол 2022

Катар получи правото да организира Световното първенство по футболу през декабря 2010 година. Мондиалът ще се проведе през осенно-зимния период. 

Във връзка с климатичните условия в региона беше решено да се променят традиционните срокове за провеждане на турнира – вместо в началото на лятото, Световното первенство през 2022 г. ще се проведе в близкоизточната страна от 21 ноември до 18 декекември. 

Той ще се играе в намален срок от около 28 дни, а финалът ще се проведе на 18 декември 2022 г., който е и национален ден на Катар.

Катар е най-малката страна по площ, домакин на Световно първенство. Преди нея  е Швейцария, домакин на Световното първенство по футбол през 1954 г., която е три пъти по-голяма от Катар.

Турнирът в Катар можеше да стане два пъти исторически, ако идеята за увеличаване броя на отборите в турнир от 32 на 48 беше приета. В края на май Международната федерация по футбол (ФИФА) обяви, че регламентът на турнира остава непроменен. 

На първия в историята Световен шампионат по футбол през 1930 година участват 13 отбора. От 1934 до 1978-а на световните първенства играха по 16 отбора, а от 1982 до 1994-а - по 24 отбора.

Турнирът в Катар ще стане седмият и последен, на който ще участват 32 страни. Чак от 2026 година на световното първенство, на което домакини ще бъдат САЩ, Канада и Мексико, ще играят  48 отбора.

 

България изтегли тежък жребий за квалификациите на Мондиал 2022.

Националният ни отбор е в група с пет отбора, но това са Италия, Швейцария, Северна Ирландия и Литва.

Срещите в групите започват през март 2021 година и ще приключат през ноември догодина. 

Десетте победители във всяка една от  групите се класират директно за финалния турнир в Катар. Тези, които заемат вторите места ще играят плейофи заедно с два отбора от Лигата на нациите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във