Банкеръ Daily

Свят

Дуел за поста на Меркел

Армин Лашет или Маркус Зьодер - кого ще подкрепят германските десни?

Маркус Зьодер и Армин Лашет (stuttgarter-zeitung)

Въпросът кой ще е наследникът на Ангела Меркел на канцлерския пост в Германия стои на дневен ред още от есента на 2018 г., когато тя обяви, че повече няма да се стреми към преизбиране. Предвид достатъчно дългия предоставен срок, а и при традиционната стабилност и приемственост в германската политика, би могло да се очаква, че процесът ще протече гладко и без сътресения. Оказа се, че не е така – в момента двама кандидати за най-важния пост в Берлин яростно си го оспорват.

 

Двамата съперници – лидерът на Християндемократическия съюз (ХДС) Армин Лашет и водачът на баварската "сестринска партия" на ХДС – Християнсоциалния съюз – Маркус Зьодер, се изправиха един срещу друг в началото на седмицата, всеки с претенцията, че заслужава да наследи Меркел.

Лашет обяви, че целта му е "модерна Германия". Освен че е лидер на ХДС, той е и премиер на най-голямата германска провинция, Северен Рейн-Вестфалия. Проблемът обаче е дали на предстоящите през есента парламентарни избори германските гласоподаватели ще го подкрепят. Популярността му все повече спада – и в неговата провинция, а и в цялата страна, и в консервативните среди все повече се засилва съмнението дали той е правилният им кандидат.

За сметка на това Маркус Зьодер

се радва на широка популярност

както в родната Бавария, така и в Германия, и обяви, че ще се бори докрай.

В продължение на месеци изглеждаше, че финалното решение ще бъде взето в дух на разбирателство между двамата, докато накрая не се разбра, че никой от претендентите няма намерение да отстъпи. Времето също ги притиска. Коронавирусната пандемия доведе до сериозен спад в популярността на управляващите консерватори и в техните редици се наблюдава напрежение и желание по-скоро да бъде излъчен кандидатът за канцлерския пост – с надеждата, че това ще даде тласък на кампанията им за предстоящия на 26 септември вот.

Зелените, които се очертават като най-сериозен конкурент на дясноцентристкия съюз на ХДС и ХСС, се очаква да обявят своя претендент за канцлер на 19 април. На този етап ХДС/ХСС все още ги изпреварват в предпочитанията на избирателите с около 27 на сто срещу 21 на сто подкрепа, но дистанцията постоянно се свива, така че е съвсем възможно до есента

първата и втората политическа сила

да си разменят местата. Формацията, която получи най-голям брой гласове на изборите през септември, ще получи мандат за коалиционни преговори за формиране на правителство.

И Лашет, и Зьодер поискаха подкрепата на ръководствата на съответните си партии и я получиха. И макар че и двамата се обявиха за бързо решаване на противопоставящия ги въпрос, още не е ясно кога и как ще бъде решено кой от тях ще води дясноцентристкия съюз на изборите.

Представители и на двете партии споменаха пред медиите, че това може да се случи до края на седмицата, но проблемът е, че всъщност между формациите никога не е бил установен официален механизъм за утвърждаването на общия кандидат. Винаги се е смятало, че ХДС е много по-голяма от представената само в Бавария ХСС и между двете има негласно споразумение, че крайното решение ще е в ръцете на "по-голямата сестра".

Съюзът между двете партии

доминира германската политика

от Втората световна война насам и е излъчил лидери като Конрад Аденауер, Хелмут Кол, Ангела Меркел. Досега не е имало канцлер от редиците на баварския Християнсоциален съюз. На два пъти негов представител е бил кандидат на блока, но се е провалял на парламентарните избори.

През 1979 г. Франц Йозеф Щраус успява да надделее в съревнованието за кандидатурата над премиера на Долна Саксония Ернст Албрехт – съюзник на Хелмут Кол и баща на Урсула фон дер Лайен. Радостта му е кратка, защото изборите са спечелени от социалдемократите и канцлер става лидерът им Хелмут Шмит. Той пък след четири години е надвит от Хелмут Кол – който задълго остава във враждебни отношения с Щраус.

Шойбле предупреди срещу разцепление (сн. Билд)

Маркус Зьодер неведнъж е подчертавал, че добре се разбира с Армин Лашет и отношенията им с нищо не напомнят на тези между Щраус и Кол. Въпреки това председателят на германския парламент и бивш финансов министър Волфганг Шойбле, който вече е единственият от висшите кръгове на германските консерватори, работил навремето с Щраус и Кол, предупреди срещу гласуване на кандидатурата в общата парламентарна група, за да не се стигне до

остър сблъсък между двете "сестри"

както през 1979 година.

При все че кандидатурата му се подкрепя от партийното ръководство, Армин Лашет далеч не се радва на същото в редиците на самата ХДС. За много нейни депутати от първостепенно знамение е кой лидер ще постигне по-добър резултат на изборите, следователно ще им осигури преизбиране. Преди дни група депутати от ХДС от Баден-Вюртемберг призоваха Лашет да отстъпи пред Зьодер, когото определиха като "силен и обещаващ кандидат". Към тях се присъединиха и представители на Берлин и Хамбург.

В ущърб на Лашет са и непоследователните му позиции по отношение на противоепидемичните мерки. Докато Зьодер от самото начало на Ковид кризата застана зад правителството в Берлин и Меркел в подкрепа на по-радикалните действия за ограничаване на заразата, Лашет се лашкаше насам-натам и когато накрая също подкрепи строгия локдаун, непоследователността вече бе увредила репутацията му. Не му спечели добро име и

обвинението към румънските и български работници

от миналото лято, че те са главен приносител на заразата.

Зьодер винаги е бил популярен и продължава да бъде. В публикувано на 11 април социологическо проучване, цитирано от "Политико", той води сред потенциалните наследници на Меркел с подкрепа от 37 на сто срещу едва 13 на сто за Лашет. Според друго проучване, публикувано в "Билд" на 12 април, той дори изпреварва Ангела Меркел като най-популярен политик в Германия. Именно на това разчита и баварецът – че публичната подкрепа ще убеди и ХДС, че единственият й правилен избор е да го подкрепи. "Най-важното е това, което избирателите мислят", заяви той в интервю за "Билд".

Колкото до Меркел, за да прекъсне всички спекулации, на 13 април тя подчерта, че ще стои встрани от сблъсъка кой да оглави десноцентристкия блок и евентуално да я наследи на канцлерския пост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във