Банкеръ Daily

Свят

Дуда и Заев: Разширяването на ЕС трябва да продължи

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, придружаван от министъра на външните работи Буяр Османи, днес бе домакин на работен обяд, организиран в чест на президента на Полша Анджей Дуда, който е на официално посещение в страната, съобщи МИА.

На срещата Заев изрази благодарност на президента Дуда за окуражителните послания, които изпраща по отношение на евроинтеграцията на Северна Македония, както и за съвкупната помощ, която Полша осигури на няколко пъти за македонската здравна система, включително и за най-новото дарение от 200 070 ваксини на Пфайзер.

Европа е нашата пътеводна звезда, мотиватор за нашето развитие от десетилетия и векове и вярваме, че ЕС няма да позволи нашата надежда да угасне, заяви Заев след срещата с президента Дуда.
В този контекст двамата констатираха, че разширяването на Европейския съюз трябва да продължи, изразено чрез начало на преговори със Северна Македония, тъй като с това ще се потвърди, че европейският проект е жив и атрактивен, особено за страни като Северна Македония, които осъществяват всички необходими реформи.

След Брекзит разширяването на Европейския съюз е особено важно, за да се осигурят нов ентусиазъм, нови възможности, ново развитие и нов икономически пазар, се съгласиха Заев и Дуда, се посочва в съобщение на правителствената пресслужба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във