Банкеръ Daily

Свят

Дъблинският замък е резиденция на ирландското правителство

Градините на Дъблинския замък

Пътувайки по света човек трупа впечатления и се запознава с културата и традициите на различни градове. В днешното КОВИД време обаче можем да си спомняме за тези прекрасни времена, когато светът беше отворен и гостоприемен. 

Една такава историческа и архитектурна забележителност е Дъблинският замък (на ирландски: Caisleán Bhaile Átha Cliath), който се намира на ул. „Дейм“ в столицата на Ирландия. През годините той е сменял собствениците си и предназначението си многократно. 

До 1922 г. тук се помещава администрацията на правителството на Обединеното кралство в Ирландия, а сега е голям комплекс на ирландското правителство. Норманската кула е единствената останала част от средновековния замък от 1228 година.

По-голямата част от комплекса е от XVIII век, но замъкът съществува от времето на крал Джон, първият лорд на Ирландия, известен още под името Джон Безземни.

Замъкът служи като седалище на англичаните при Лордство Ирландия  (1171 – 1541 г.), създадено е веднага след норманското нашествие в Ирландия през 1169 - 1171 г. и съществува до 1541 г., когато е създадено Кралство Ирландия. 

Тук е резиденцията на Кралство Ирландия  (1541 – 1800 г. ) и на Обединено кралство Великобритания и Ирландия от 1801 до 1922 година. В 1922 година, след основаването на Ирландската свободна държава, името се променя на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.

След подписването на Англо-ирландския договор  през декември 1921 г., комплексът е церемониално предаден на новосформираното временно правителство на Майкъл Колинс (Michael Collins) - ирландски революционер, член на националистическата партия Шин Фейн. Бил е министър на финансите на Ирландската република, член е на ирландската делегация по време на преговорите за англо-ирландския договор, бил е председател на временното правителството и  главнокомандващ националната армия. Убит е на 22 август 1922 г. по време на Ирландската гражданска война.

Дъ̀блин (Dublin; на ирландски: Baile Átha Cliath) е столица и най-голям град на Република Ирландия. Главен административен център на едноименното графство. Разположен е в източната част на страната, при вливането на река Лифи в Ирландско море. 

Дъблин е град на литературата и изкуствата. Тук са родени някои от най-значимите писатели на своето време:

-Самюъл Бекет (Samuel Beckett) - ирландски драматург, романист и поет, писал на английски и френски език. Удостоен е с Нобелова награда за литература през 1969 година.

-Уилям Бътлър Йейтс (William Butler Yeats) - ирландски поет, есеист, критик и драматург, една от най-изтъкнатите фигури в европейската литература през ХХ век. През 1923 г. става първият ирландец, носител на Нобелова награда за литература за своята „вдъхновена поезия, която във високохудожествена форма дава израз на духа на цяла една нация“, по думите на Нобеловия комитет. Йейтс е един от малцината писатели, които пишат най-значимите си произведения, след като са удостоени с Нобеловата награда. 

-Джийн Айрис Мърдок (Jean Iris Murdoch) - ирландско-британска романистка и философка, известна с творбите си, в които съчетава остри сюжети с богата обрисовка на действащите лица и често засяга етически или суксуални теми. Мърдок е сред т.нар. сърдити млади хора в британската литература.  За своята книга "Морето, морето" получава наградата "Букър" през 1978 година.

В Искърския пролом се намират малката  жп гара Томпсън и възникналото около нея село Томпсън. Наречени са на името на разстреляния наблизо 23-годишен Франк Томпсън – офицер за свръзка на британския армейски щаб със сръбските и българските партизани. Франк Томпсън е бил първата голяма и романтична любов на Айрис Мърдок.

-Оскар Фингъл О'Флаърти Уилс Уайлд (Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde), накратко Оскар Уайлд - ирландски драматург, писател и поет. Един от най-популярните драматурзи в Лондон в началото на 90-те години на XIX век, по време на късновикторианска Англия. Неговата известност се дължи предимно на епиграмите и пиесите му, романа му "Портретът на Дориан Грей" (1890 г.) и обстоятелствата, свързани с лишаването му от свобода и ранната му смърт.

-Джордж Бърнард Шоу (George Bernard Shaw) - виден ирландски писател, драматург, есеист, театрален критик,  общественик и пътешественик. Един от основателите на Лондонското училище по икономика и политически науки. Вторият (след Шекспир) по популярност драматург в английския театър. Един от двамата в историята на човечеството (вторият е Боб Дилън), удостоени и с Нобелова награда и с "Оскар".

Бърнард Шоу става Нобелов лауреат през 1925 г. „за творчество, белязано от идеализъм и хуманизъм, за искряща сатира, често съчетана с изключителна поетична красота“, а получава „Оскар“ през 1939 г. за сценария на филма „Пигмалион“, който е екранизация на едноименната му комедия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във