Банкеръ Daily

Свят

Дрезден - градът с две лица, които гледат в една посока

Дрезденският замък-резиденция, поглед към него от Цвингера над Софиенщрасе

Дрезден винаги е бил един от важните германски градове - независимо от времето и владетелите му. А това е и една от причина да бъде напълно разрушен от самолетите на съюзниците през Втората световна война - защото бил важен транспортен център. Говори се обаче, че това е станало може би в отговор на разрушаването на английския град Ковънтри на 14 ноември 1940 г., когато градът е бомбардиран от германската авиация. Той е най-силно разрушеният град във Великобритания, като загиват над 1000 души. След тежките нощни бомбардировки от съюзнически самолети в Дрезден загиват между 25 000 и 40 000 цивилни и са разрушени много културни ценности.

Дрезден (на немски: Dresden; на чешки: Drážďany, на полски: Drezno) е град в източната част на Германия, което предопределя съдбата му след Втората световна война. Той остава в границите на Германската демократична република (ГДР) и така е до обединението с Германската федерална република през 1990 година.

Днес Дрезден е административен център на Свободна държава Саксония (на немски: Freistaat Sachsen), която е една от шестнадесетте федерални провинции на обединена Германия. На изток тя граничи с Полша и Чехия.

Дрезден е важен транспортен възел. В града са развити електротехническа, електронна, оптична, химическа, фармацевтична и други видове промишленост. Населението му е 523 058 жители, а гъстотата - 1593 души/кв. километър. Заради огромния университет, който се намира в старата част, улиците са пълни с млади хора от най-различни националности.

Градът е разположен по двата бряга на река Елба, един от главните водни пътища в региона с дължина 1110 км и с пролетно пълноводие. Тя пък го разделя на стар и нов град, а мостът между тях разделя две различни вселени. Дрезден се извисява на 113 метра надморска височина. Той заема стратегическо географско положение - на 124 км в южно от столицата Берлин, на 62 км от град Лайпциг, и на 150 км от чешката столица Прага.

От 1806 до 1918 година е столица на Кралство Саксония.

Дрезден е силно разрушен през Втората световна война. Градът е подложен на тежки нощни бомбардировки от съюзнически самолети, при което загиват между 25 000 и 40 000 цивилни и са разрушени много културни ценности. По това време Дрезден е бил цивилен град, в който не е имало каквито и да било военни съоръжения. Мотивът на американци и англичани за масивните бомбардировки е да наложат психически натиск на немския народ и правителство. Дрезден става цел на съюзната авиация, защото е важен транспортен възел, и по този начин се очаква да се затрудни прехвърлянето на части на Вермахта през Берлин и Лайпциг.  След края на войната Дрезден е почти напълно възстановен и реконструиран в старата си част по времето, когато е част от Германската демократична република (ГДР).

Премеждията обаче не спират. През 2002 г. градът преживява и катастрофално наводнение. Но отново се възстановява.

Дрезден е град, който изключително богат на изкуство и култура, натрупвана през вековете. В него в момента се намират над 50 музея, над 35 театрални и други сцени и известни сгради от различни епохи и в различен стил. Във възстановеният център на Дрезден се намират голяма част от музейните сбирки, както и най-красивите сгради на града.

Художествените богатства са събрани в Държавните художествени колекции Дрезден. Те са обединени в различни колекции и се намират в различни сгради, които сами по себе си са също произведения на изкуството.

Тук е бароковия дворец "Цвингер" от XVIII век - архитектурен комплекс и художествен музей. Представлява комплекс от четири здания. В него се намират различни музеи. Сред тях най-известна е картинната Галерия на старите майстори с произведения на Рафаело, Тициан, Рубенс, Рембранд, Каспар Давид Фридрих и много други. Измежду най-известните картини на музея е "Синкстинската мадона" на Рафаело. Другите музеи са Физико-математическият салон, Порцелановата колекция (от Майсен), Скулптурната колекция.

Фрауенкирхе (на немски: Frauenkirche - "Църква на Богородица") е една от най-значителните лютерански църкви в града. Изпълнена е в стил барок по указание на саксонския курфюрст и крал на Полша Август Силни между 1726 и 1743 година. През Втората световна война църквата е напълно разрушена по време на бомбардировките на Дрезден на 13-15 февруари 1945 година. Властите на ГДР вземат решение да не я възстановяват, както поради липса на средства, така и като символ на това, което е станало. Възстановяването на църквата по историческите чертежи започва след обединението на Германия. През януари 1993 г. в района на разрушената църква започват археологически разкопки. На 27 май следващата година е положен първия камък. През 1996 г. започва строителството на църквата, а тържественото откриване става през 2005-а.

Дрезденският замък-резиденция или също "дворецът-резиденция" (на немск: Dresdner Residenzschloss) е бившата резиденция на саксонските курфюрсти от 1464 до 1485 и от 1547 и 1896 и кралете на Саксония от 1806 до 1918 година. Той е сред най-старите сгради в града. В неговата архитектура има стилове от романтика до еклектизма. За първи път е споменат през 1289 година. След това е преустройван многократно и окончателно е придобил днешния си вид през 1901 г., когато е проведена последната голяма реконструкция. Замъкът се намира в историческия стар център на Дрезден (на немски: Altstadt). В замъка от 1984 г се помещават музеят Грюнес Гевьолбе (на немски: Grünes Gewölbe), нумизматичният кабинет (на немски: Münzkabinett), гравюрният кабинет (на немски: Kupferstich-Kabinett) и оръжейната палата (на немски: Rüstkammer)

Опера Земпер е оперната сграда на Санксонската държавна опера Дрезден и концертната зала на Държавен оркестър Дрезден. Сградата се намира близо да брега на Елба в историческия стар център на Дрезден, непосредствено до Цвингера и Дрезденския дворец-резиденция. Построена е по проект на Готфрид Земпер. Откритата през 1841 г., сградата е разрушавана два пъти: през 1869 като резултат от пожар и през 1945 г. в резултат на бомбардировки. През Втората световна война операта продължава да работи. По време на бомбардировките на Дрезден на 13 февруари 1945 г. напълно е разрушен центърът на града, като от сградата на операта цели остават само стените и някои скулптури.

Една от забележителностите на града е панорамата Шествие на князете - знаменито стенно пано от майсенски порцелан. Създадено в периода между 1904 и 1907 г., то е най-голямото порцеланово пано, съставено от 25 хиляди положени плътно плочки. На него е изобразена тържествена конна процесия, отразяваща хилядолетната история на управляващия в Саксония княжески дом Ветини. Намира се на външната стена на галерия "Дългият ход" (на немски: Langer Gang), съставляващ външната северна стена на конюшнята "Щалхоф“ (на немски: Stallhof) в комплекса Дрезденски замък-резиденция.

Любопитни факти

След завръщането си от съветски плен през 1953 г. фелдмаршал Фридрих Паулус, който се предава със своята армия край Сталинград, избира и се заселва символично във вилната зона над град Дрезден - Вайсер Хирш (на немски: Weißer Hirsch), където прекарва за постоянно остатъка от живота си до 1 февруари 1957 година.

Бомбардировките на Дрезден и техните мащаби стават основно известни на широката публика благодарение на Кърт Вонегът (Кърт Вонегът младши, на английски: Kurt Vonnegut, Junior) - американски писател, романист и сатирик, изявяващ се и в сферата на изобразителното изкуство. Той е жив свидетел на бомбардировката над германския град Дрезден през 1945 (взела над 60 000 човешки жертви по някои данни), където е военнопленник. Това става повод и за написването на един от неговите бестселъри "Кланица 5" (1969 г.).

Facebook logo
Бъдете с нас и във