Банкеръ Daily

Свят

Драстичен скок на приходите от туризъм в Гърция

Приходите от туризъм в Гърция са се увеличили драстично за първите 7 месеца на 2019 година

От януари до юли, ръстът на туризма е с 13.6% или 9.15 млрд. евро. През юли приходите от туристически услуги са се увеличили до 3.64 млрд. евро в сравнение с 3.28 млрд. евро за същия период на миналата година. Увеличението на приходите се дължи на по-големия брой туристи, като в сравнение с юли 2018 г. броят на чужденците, посещаващи Гърция е скочил с 2.4 на сто, съобщи Националната банка на страната, цитирана от БГНЕС.

За да поддържа интереса, от началото на месеца Гърция намали цените на туристическите услуги. Цените на повечето места са по-ниски с 30%, а има и хотели с 50 на сто намаление.

Увеличение в сравнение с миналата година са резервациите на българи на островите Санторини, Родос, Корфу и Крит. 

В същото време обаче гръцките данъчни служби съобщиха, че са установили множество хотели и места, предлагащи туристическо настаняване, които са укрили данъци. При проверки на обекти на острови в архипелага на Цикладите, Додеканезите и в Йонийско море властите установили множество нарушения и укриване на данъци в размер от няколко десетки хиляди евро до над 1 милион евро.

Повечето нарушения са установени в хотели и хостели, но има и укриване на данъци от фирми, предлагащи транспортни услуги за туристи. Става дума за недекларирани приходи от 2014 г. насам

Facebook logo
Бъдете с нас и във