Банкеръ Daily

Свят

Доверието към медиите в САЩ се срива

Общото доверие на американците в медиите е намаляло от миналата година и направо се е сринало сред определящите себе си като поддръжници на Републиканската партия, показва проучване на аналитичната компания "Морнинг Кънсълт" и "Холивуд Рипортър".

Проведеното сред 2000 пълнолетни американци между 28 март и 2 април проучване съвпада със засилването на обвиненията на американския президент Доналд Тръмп към медиите, които той отправя още от началото на мандата си.

Според "Морнинг Кънсълт" Тръмп се е оплакал от "фалшиви новини" в Туитър 400 пъти от ноември 2016-а, както и още много пъти по време на свои публични прояви.

Анкетираните са били питани дали според тях може да се вярва на водещите телевизии Си Би Ес, Ей Би Си и Ен Би Си, кабелните новинарски канали Ем Ес Ен Би Си, Си Ен Ен и Фокс, печатните издания "Ню Йорк Таймс" и "Уолстрийт джърнъл", както и Националното обществено радио (Ен Пи Ар).

Макар че доверието в медиите е намаляло във всички групи, според проучването коментарите на Тръмп са оказали най-голямо влияние върху доверието в медиите на републиканците, като то се е сринало с близо 20 пункта от 2016 година.

Проучването показва също, че Си Ен Ен и "Ню Йорк Таймс", двете най-често атакувани от Тръмп медии, са загубили в най-голяма степен доверието на републиканците, като то е намаляло с близо 20 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във