Банкеръ Daily

Евродепутатите предлагат

Достъпът до приемливо жилище да стане право по закон

В средносрочен план социалните проблеми, произтичащи от кризата, могат да доведат до ръст на броя на бездомните хора.

Европарламентът прие резолюция на 21 януари, с която настоява достъпът до приемливо жилище да бъде признат за основно човешко право. Законодателството трябва да дава възможност на всекиго да живее в достойно, здравословно жилище с качествена питейна вода, канализация и надеждна връзка към енергия.

Цените на жилищата и наемите растат по-бързо от доходите в последните години и това се превръща във все по-голям проблем в Европа. Жилищната ситуация е особено сложна за хората с ниски доходи и наемателите, но и хората със средни доходи усещат тежестта на разходите за жилище и поддръжка. Често самотните родители, големите семейства и младите хора имат доходи, които не са достатъчни, за да си позволят наеми на пазарни цени.

Кризата с COVID-19 изостря проблема, тъй като много хора са принудени да прекарват цялото си време в жилища с ниско качество. В средносрочен план социалните проблеми, произтичащи от кризата, могат да доведат до ръст на броя на бездомните хора.

В последните три години цените на жилищата в ЕС нарастват със средно 5% на година. Между 2010 и 2018 г. около 10% от хората в ЕС са изразходвали над 40% от разполагаемия си доход за жилищни нужди. Делът на тези хора варира значително по страни и е висок в България.

В същото време публичните разходи за социални жилища са само 0,66% от брутния вътрешен продукт на ЕС. Според оценки незадоволителните жилища причиняват щети на икономиките в ЕС на стойност 195 млрд. евро годишно.

Европейският съюз може да окаже непряко влияние върху пазара на жилища чрез правилата за държавната помощ, бюджетните рамки, законодателството за конкуренцията, както и чрез издаване на напътствия и препоръки. Например, промени в ограниченията за предоставяне на държавна помощ могат да позволят на властите да подкрепят всички групи, чиито жилищни нужди не могат да бъдат задоволени при пазарни условия.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във