Банкеръ Daily

Свят

Доставки на газ по "Северен поток - 2" от 1 октомври няма да започнат

Доставки на природен газ по "Северен поток - 2" от 1 октомври няма да започнат, е казал председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер.
Информация за това, че доставки на газ по тръбопровода, чието строителство беше завършено преди дни, ще започнат от 1 октомври, по-рано беше публикована от агенция Bloomberg.

Преди пускането на газопровода в експлоатация, съоръжението трябва да премине техническите изпитания и сертификация. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров каза в сряда, че процесът по получаване на разрешения за задействане на газопровода "Северен поток - 2" може да отнеме  около четири месеца.

На този фон цената на природния газ в търговията в Европа лети нагоре. В търговията през вчерашния бяха достигнати котировки от 970 щ.д. за 1000 куб. метра. Стойността на октомврийския фючърс в хаба TTF в Нидерландия в сряда достигна 966.35 щ.д. за 1000 куб. м, или 79 евро за МВтч. 

Голяма част от експертите допускат, че цената на газа на Стария континент може да достигне и 1000 щ.д. за 1000 куб. м. при определени условия до края на годината. Стойността на суровината ще зависи от ситуацията на пазара на природен газ в Азия, метеорологичното време в Европа и сроковете за пускане на "Северен поток - 2". Недостигът на суровината, празните газохранилища в Европа, нарасналото потребление, свързано с възстановяването на икономиките, както и предстоящият зимен отоплителен сезон ще помпат цените в следващите месеци.

Въвеждането на газопровода в експлоатация се планира до края на тази година. От "Газпром" съобщиха, че по газопровода "Северен поток - 2" през тази година може да  бъдат доставени 5.6 млрд. куб. метра природен  газ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във