Банкеръ Daily

US генерал иска

Допълнително военно присъствие на НАТО в България и Румъния

НАТО трябва да установи военно присъствие в България и Румъния в отговор на предполагаемото натрупване на руски войски близо до границите на Украйна, предаде Ройтерс.

Агенцията цитира публикация в германското седмично списание „Шпигел“, която се позовава на изказване на американския генерал Тод Уолтърс - върховен главнокомандващ съюзническите сили на Алианса в Европа.

Изданието не цитира директно Уолтърс. Но изтъква, че разполага с информация, че той е, „призовал за подсилване на войските на НАТО по източния фланг“. Това е станало по време на видеоконференция с участието на представители на страните-партньори в Алианса.

Разширяването ще е подобно на станалото по-рано в Полша и балтийските страни, като част от „мисията за засилено предно присъствие“ на НАТО, уточнява „Шпигел“.

Ройтерс допълва, че от НАТО са отказали да коментират изнесената от списанието информация.

Струпването на руски военни сили близо до Украйна увеличи напрежението между Москва и НАТО, като Алиансът призова Русия да не нахлува в бившата съветска република.

Москва обаче отрича да е имала подобни планове. Но изтъква, че вижда като заплаха за собствената си сигурност все по-близките отношения на Киев с Алианса.

Затова и едно от основните ѝ искания е  отмяна на решението за присъединяване на страната към НАТО.

То е част от публикуваните преди дни от руското външнополитическо ведомство два проектодоговора - двустранен между Русия и Съединените щати и многостранен между Русия и натовските държави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във