Банкеръ Daily

Свят

Допълнителни ограничителни мерки при пътуване до Обединеното кралство

От 15 февруари всички лица, пристигащи в Англия от страните в т.нар. „червен списък“, трябва да са под карантина в одобрен от правителството хотел за 10 дни, съобщиха от Министерството на външните работи. Пристигащите от и транзитно преминаващите през тези държави няма да може да използват т.нар. "test to release scheme" (възможност за предсрочно приключване на карантината), чрез която може да се освободят от карантината, като направят тест за Covid-19 след изтичането на петия ден от карантинния период. За пристигащите от страни, непопадащи в посочения по-горе списък, схемата “test to release” е приложима.

При влизане в Шотландия изискването за карантина в хотел се прилага за пристигащите от всички страни с изключение на Република Ирландия.

От 15 февруари правителството планира, в допълнение към действащите към момента мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19, да въведе по-строги ограничения по отношение на влизането в Обединеното кралство. Предвижда се въвеждане на задължение за пристигащите в Англия лица да направят 2 теста за Covid-19 – на втория и на осмия ден от карантината.
Резервациите за хотел и за тестове за COVID-19 ще се правят чрез специален онлайн портал.
Очаква се промяна във формуляра Public Health Passenger Locator Form, в който ще се въвежда информация във връзка с изпълнението на новите мерки (тестове и карантина в хотел).
Информация относно резервация в карантинни хотели и тестове ще бъде публикувана допълнително.
Препоръката е пътуващите регулярно да следят за актуална информация на британския правителствен сайт www.gov.uk.

Към настоящия момент няма забрана за влизане в страната спрямо пътуващите от Република България лица.
Всички пътници, пристигащи в Обединеното кралство, са длъжни да предоставят данни за своето пътуване чрез попълване на Passenger Locator Form Освен това те трябва да представят доказателство за отрицателен резултат от тест за Covid-19, направен до 72 часа (3 дни) преди тяхното заминаване.
Тестът трябва да отговаря на стандартите за ≥ 97%, специфичност, ≥ 80% чувствителност при вирусни натоварвания над 100 000 копия / ml.
Това може да включва тестове като:
• тест за нуклеинова киселина, включващ тест за полимеразна верижна реакция (PCR) или производни технологии, включително тестове за изотермично усилване (LAMP)
• антигенен тест.

За всички, пристигащи в Обединеното кралство, остава в сила и правилото за задължителната 10-дневна карантина. Изключение от тази норма е предвидено за пътуващите от Общата пътническа зона и за определени категории лица.

При необходимост от съдействие българските граждани в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на следните телефонни номера: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400, +44 20 75893763.

Facebook logo
Бъдете с нас и във