Банкеръ Daily

Свят

Донев и Ковачевски дават старт на жп линията към България

Димитър Ковачевски и Гълъб Донев

Премиерите на България Гълъб Донев и на Република Северна Македония Димитър Ковачевски ще участват в церемония в местността Шупли камен, край Куманово, където ще бъде поставено началото на строителството на източната част на железопътния Коридор 8, участък Куманово – Беляковце – Крива Паланка. 

На събитието ще присъстват и ресорни министри и представители на институции, предприятия и компании, които участват в проекта, съобщават от правителствената пресслужба в Северна Македония.

Паневропейският Коридор 8 свързва България с Република Северна Македония, Албания и Италия и е ключов маршрут по отношение на свързаността на региона, създавайки интермодална връзка между Черно и Адриатическо море. 

Работата по първите два участъка от железопътния Коридор 8 - от Куманово до Беляковце и от Беляковце до Крива Паланка трябва да приключи до края на 2025 г. , за което са осигурени всички необходими средства и е извършено отчуждаването на терена, съобщи преди месец директорът на "Железници - инфраструктура" в Северна Македония Хари Локвенец. Участъкът от Куманово до Беляковце, който е дълъг 31 километра, ще бъде изграден от консорциума "Щрабаг", срокът за изпълнение на този участък е 24 месеца, но от компанията смятат, че ще приключат в по-кратък срок.  

Вторият участък ще бъде изпълнен от турската компания "Гюлермак", като срокът за изпълнение на този проект се очаква да бъде в рамките на 36 месеца. До края на годината трябва да бъде обявен търг за избор на изпълнител за третия участък от Крива паланка до границата с България.

България работи за включването на Коридор 8 в приоритетната европейска транспортна мрежа в направлението София – Скопие – Дурас – Тирана да бъде определено като част от европейския коридор „Западни Балкани“. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във