Банкеръ Daily

Свят

Донбас вече не е част от Украйна, обявиха след изборите в ДНР

Провелите се в Донецка народна република избори окончателно утвърдиха отделянето на Донбас от Украйна, заяви председателят на ЦИК на самопровъзгласилата се република Роман Лягин, цитиран от руската агенция РИА Новости.

„Изборите преминаха легитимно и без съществени нарушения, които биха могли да повлияят резултатите на гласуването. Сега, след като имаме легитимна власт, Донбас вече не е част от Украйна”, каза Лягин. По думите му, в следващите няколко дни ще се проведе церемонията по полагане на клетва на новия държавен глава.

По данни на Централната избирателна комисия на непризнатата Донецка народна република, самопоровъзгласилият се за министър-председател Александър Захариченко е спечелил 81.37% от гласовете на изборите за ръководител и парламент в украинската област.

Останалите кандидати Юрий Сивоконенко и Александър Кофман печелят съответно 9% и 9.73%. На изборите за парламент на ДНР партията на Захариченко води с 65.11%.

На изборите в самопровъзгласилата се Луганска народна република печели досегашният й лидер Игор Плотницкий с 63.8% от гласовете, сочат данни на ЦИК след обработването на 100% от протоколите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във