Банкеръ Daily

Свят

Доналд Туск е новият председател на Съвета на ЕС

От днес Доналд Туск официално встъпва в длъжност като председател на Съвета на Европейския съюз. Той ще замени белгиеца Херман Ван Ромпой, който пет години оглавяваше поста и беше първият избран на тази позиция.

Туск е най-дълго управляващият премиер на Полша и е първият лидер от бивша комунистическа страна, който заема толкова висок пост в европейските институции. Той ще оглави Съвета на ЕС, който представлява правителствата на държавите от общността.

Туск ще бъде натоварен със задачата да председателства срещите на високо равнище на Европейския съюз и да бъде посредник при постигане на договореност между тях.

"Пристигам в Брюксел от държава, която дълбоко вярва в значимостта на Обединена Европа", заяви Туск, след като беше обявено назначението му на 30-и август.

Освен това, 57-годишният бивш полски премиер ще трябва да се бори за задържането на Великобритания в ЕС и да участва в преговорите за разрешаване на конфликта в Украйна.

Туск влиза в политиката след падането на комунизма през 1989 г. Той е съосновател на проевропейската партия Гражданска платформа през 2001 г. и от 2007 до 2014 г. беше министър-председател. Заради неговото назначаване на поста в ЕС, той прекрати втория си мандат година по-рано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във