Банкеръ Daily

Свят

Доналд Туск е новият председател на Европейската народна партия

Европейската народна партия избра бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск за свой ръководител, като той ще замени напускащия французин Жозеф Дол, съобщи "Политико".

Неговият избор беше предизвестен, тъй като бе единствената кандидатура за поста. Гласуването беше част от конгреса на ЕНП в Загреб, където българската делегация е оглавена от премиера Борисов. След като гласува, Бойко Борисов изказа пред медиите подкрепата си за Доналд Туск и обясни, че той е приятел на България.

Туск беше избран с 491 гласа "за" и 37 "против" като председател на ЕНП по време на конгреса на партията в Загреб. Това означава, че той ще бъде първият източноевропеец, който ще оглави най-голямата политическа сила в Европейския парламент.

Малко преди вота Туск изнесе пламенна реч, която беше насочена срещу "автократите", популистите и без да го посочва директно, премиерът на Унгария Виктор Орбан, както и всички други, които "издигат стени и билбордове с антимиграционна пропаганда".

"След пет години на мен ми писна да бъдат европейският главен бюрократ", каза Туск.

"Готов съм да се боря и се надявам, че и вие сте", добави той.

"В никакъв случай не можем да изоставим сферата на сигурността и на реда на популистки политици, на манипулатори и на автократи, които карат хората да вярват, че свободата не е съвместима със сигурността", заяви Туск.

В едва прикрита атака срещу унгарския премиер Виктор Орбан Туск припомни кризата с мигрантите през 2015 г. и споразумението, сключено след стотици часове на преговори между ЕС и Турция за намаляване на миграционните потоци.

"Някой друг също работи много, но само за да защити своя начин на представяне на нещата, да издигне ограда и билбордове с антиимигрантска пропаганда", заяви Туск.

Отношенията между партията ФИДЕС на Орбан и ЕНП се обтегнаха в последните месеци. След популистки изявления и кампании срещу Брюксел, ЕНП суспендира членството на тази формация.

Някои дори настояха ФИДЕС да бъде изключена от партийните редици. Унгария изгради през 2015 г. частично електрифицирана ограда покрай границите си, за да прекъсне пътя на мигрантите.

Оттогава Будапеща не спря да затяга антиимиграционното си законодателство с цената на нарастващ антагонизъм с европейските институции. "Няма да пожертваме такива ценности като гражданските свободи, правовата държава и почтеното публично поведение, на олтара на реда и сигурността", каза Туск.

Нека всички се обединим на така важното политическо бойно поле, от едната страна безотговорните популистки партии, от другата - нашата отговорна народна партия, призова той. Конгресът на ЕНП се провежда днес и утре в Загреб. В него участват 2000 делегати. Орбан не е поканен. Основни теми, които ще бъдат дискутирани на конгреса, са разширяването на ЕС към Западните Балкани, месец след като ЕС под импулса на Франция отказа да започне преговорите за членство с Албания и Северна Македония.

Facebook logo
Бъдете с нас и във