Банкеръ Daily

Свят

Доналд Тръмп се заклева днес като 45-и президент на САЩ

Тук ще се състои главната церемония

Доналд Тръмп и Майк Пенс ще положат днес клетва като 45-ия президент и 48-ия вицепрезидент на САЩ.

Денят на клетвената церемония ще започне по традиция с утринна религиозна служба в църквата "Сейнт Джон" до Белия дом, на която новият американски президент и вицепрезидент му Майк Пенс ще присъстват заедно със своите семейства. Оттам те ще отидат в Белия дом, за да пият по чай за сбогуване с досегашния президент Барак Обама и съпругата му Мишел.

След "чаената церемония" Обама и Тръмп ще се отправят заедно към Капитолийския хълм, където пред сградата на Конгреса ще се състои церемонията по полагане на клетва. Тя ще започне в 9.30 ч местно време (16.30 ч българско време).

Полагането на клетва ще стане на специално изградена платформа пред Конгреса с 929 квадратни метра. На нея ще застанат участниците в церемонията и над 1600 гости, сред които напускащите постовете си президент Барак Обама и вицепрезидент Джо Байдън със семействата си, Тръмп и Пенс с жените и децата си, лидерите на Конгреса, конгресмени и сенатори, членовете на досегашното правителство и номинираните за тези постове в новата администрация, членовете на Върховния съд, членовете на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили и губернатори, посланици и представители на други страни.

Освен тях на церемонията по традиция ще присъстват бившите президенти на страната Джими Картър, Джордж Буш-младши и Бил Клинтън и съпругата му Хилари, която беше съперничка на Тръмп в президентските избори на 8 ноември.

Първи ще положи клетва Пенс, а после Тръмп. Клетвата се полага пред председателя на Върховния съд Джон Робъртс. Тръмп ще положи клетвата върху две библии - тази на президента Линкълн и библия, подарена от майка му, когато е бил на 9 години. След това Тръмп ще произнесе първата си реч като президент.

След полагането на клетва ще има официален обяд в чест на Тръмп и Пенс, който ще се състои в сградата на Конгреса. След банкета Тръмп и Пенс ще оглавят тържествената процесия (наричана още парад) по Пенсилвания авеню от Конгреса до Белия дом. Денят ще завърши с три бала във Вашингтон. Два от тях са за широк кръг участници и ще се състоят във Вашингтонския център за изложби и конференции.

Третият е в чест на въоръжените сили на страната и ще се състои в Националния музей на строителството и архитектурата. Тръмп и Пенс ще се появят със семействата си и на трите бала.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във