Банкеръ Daily

Свят

Доналд Тръмп приветства концентрирането на властта в Китай в ръцете на Си Дзинпин

Американският президент Доналд Тръмп е похвалил вчера китайския лидер Си Дзинпин, след като управляващата Китайска комунистическа партия обяви, че ще премахне конституционното ограничение, предвиждащо максимум два мандата за президента на страната. Това става ясно от излъчен от Си Ен Ен аудиозапис, който телевизията твърди, че е от изказване на президента на събитие за набиране на средства във Флорида, непредназначено за широка публика, предадоха световните агенции.
    "Сега той е пожизнен президент, пожизнен президент. И е страхотен", казва Тръмп в аудиозаписа.
    "И вижте, той успя да го направи. Мисля, че това е страхотно. Мисля, че някой ден и ние трябва да го изпробваме", добавя президентът.
     Китайската комунистическа партия предложи миналия месец премахване на двумандатното ограничение и това предложение почти сигурно ще бъде прието по време на започващата утре годишна сесия на парламента, отбеляза ДПА.
    Президентите на САЩ по традиция служат по максимум два четиригодишни мандата. Изключение прави избраният за рекордните четири мандата Франклин Рузвелт. Поправка в американската конституция през 1951 г. въвежда официално двумандатното ограничение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във