Банкеръ Daily

Свят

Доналд Тръмп отново беше оправдан

Сенатът на Съединените щати приключи обсъжданията за импийчмънт на бившия презинет Доналд Тръмп и го оправда по обвинението, че е подбудил метежа и нахлуването на Капитолия на 6 януари, съобщава Франс прес.

Тогава група привърженици на Тръмп, които не приемаха поражението му в президентските избори на 3 ноември, нахлуха в Капитолия. При сблъсъците загинаха петима човека.

Петдесет и седем сенатори гласуваха "виновен", а 43 гласуваха "невинен". Необходимото за осъждането му мнозинство от две трети в горната камара -  поне 67 от 100-те сенаторане, бе достигнато. Седем от 50-те републиканци в Сената гласуваха за осъждането на Тръмп. 

Това беше втория процес за импийчмънт срещу него. Републиканците го спасиха и на 5 февруари 2020 г., когато бе първият процес в Сената срещу тогавашния президент. В онова гласуване само един сенатор от техните редици - Мит Ромни, гласува за осъждането и отстраняването му от длъжност.

Оправданият от Сената Доналд Тръмп обеща да защитава "величието на Америка", съобщава Франс прес. "Нашето великолепно, историческо и патриотично движение, "Да направим Америка отново велика", едва сега започва", казва Тръмп в комюнике.
"През идните месеци ще имам да споделя много неща с вас и нямам търпение да продължа нашето невероятно приключение по пътя към величието на Америка", отбелязва той, без да уточнява как вижда политическото си бъдеще.
Демократите се надяваха с тази процедура по импийчмънт да гласуват да се наложи забрана на Доналд Тръмп да заема публична длъжност в бъдеще. Така те искаха да го отстранят от евентуално ново кандидатиране в следващите президентски избори през 2024 година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във