Банкеръ Daily

Свят

Доналд Тръмп оповести финансовата си декларация за 2016-а

Правителствената служба по етика на САЩ публикува финансовата декларация на американския президент Доналд Тръмп за 2016 г., предаде Асошиейтед прес. Тръмп доброволно е оповестил декларацията си.

Документът показва, че американският президент е получил доход в размер на 19.7 млн. долара от хотел във Вашингтон, открит през септември 2016 година. Президентът също така е декларирал доход от 37.2 млн. долара от курорта "Мар а Лаго" в щата Флорида и още 19.8 милиона долара от голф клуба в Бедминстър, щата Ню Джърси.

Съгласно декларацията Тръмп е получил хонорари за свои книги в размер на 7 млн. долара, както и пенсия за 84 хил. долара от Гилдията на киноактьорите на САЩ.

В представените документи са отразени негови инвестиции, активи, доходи и пенсионни плащания. Като цяло те показват доход в размер на 288 млн. долара, който Тръмп е получил от 565 компании и организации. Президентът е декларирал и задължения на стойност 315 млн. долара.

Според декларацията Тръмп се е оттеглил от над 500 позиции, много от тях ден преди встъпването си в длъжност като президент. Той е поставил активите под управлението на доверителни фондове, ръководени от неговите синове, за да избегне конфликт на интереси.

Важно е да се уточни, че финансовата декларация, включваща общи данни за доходи и задължения, се различава от данъчната декларация, която съдържа по-пълна финансова информация. Тръмп отказва да оповести данъчната си декларация, нарушавайки традицията, според която президентите и кандидатите за президентския пост доброволно публикуват тези данни.

По закон президентът на САЩ не е длъжен да оповестява данъчната си декларация, но отказът на Тръмп да направи това става повод за критики от страна на противниците му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във