Банкеръ Daily

Свят

Доналд Тръмп и Анджей Дуда обсъдили как да спрат "Северен поток 2"

Президентите на САЩ и Полша Доналд Тръмп и Анджей Дуда са обсъдили в понеделник, как най-добре да възпрепятстват реализацията на проекта "Северен поток 2", съобщиха от Белия Дом след края на преговорите, предава РИА Новости. 

"Лидерите обсъдиха как най-добре да засилят сътрудничеството в сферата на отбраната, сигурността и енергетиката", се казва в изявлението.

Както се отбелязва, двамата президенти са се съгласили, че "Северен поток 2" е заплаха за енергийната сигурност на Европа и са обсъдили как "най-добре да спрат проекта".

Проектът "Северен поток 2" включва изграждането на два газопровода с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно. Планира се той да бъде завършен през 2019 г. Той ще премине от Русия до Германия по дъното на Балтийско море през териториални води или изключителни икономически зони на Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Остава Nord Stream 2 AG да получи разрешение за строеж само от Дания.

Украйна активно се противопоставя на този проект, страхувайки се да не загуби приходи от транзита на руски газ, както и редица европейски страни, включително Полша, Латвия и Литва, както и САЩ, които промотират втечнения си природен газ към Европейския съюз.

В същото време като оправдание за противодействието се посочва енергийната сигурност, отбелязва РИА Новости. Конкретно, новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен вече заяви, че "Северен поток 2" носи заплаха ЕС да стане твърде зависим от руските енергийни ресурси. Москва многократно е заявявала, че проектът е абсолютно комерсиален и конкурентен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във