Банкеръ Daily

Свят

Доналд Тръмп е поздравил новия гръцки премиер Мицотакис

Доналд Тръмп
S 250 50667419 847e 4138 82f2 7c28b61dca5e

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поздравил новия гръцки премиер Кириакос Мицотакис за избирането му на този пост. Неговата партия победи в предсрочните парламентарни избори партията на досегашния министър-председател Алексис Ципрас.
"Президентът Тръмп се обади по телефона на Мицотакис, за да го поздрави", съобщиха от Белият дом. Двамата са изразили общата си воля да работят заедно в следващите години и да съхранят близкото сътрудничество между САЩ и Гърция.

Мицотакис положи клетва като премиер на Гърция в понеделник, но няма време за празнуване. Той има да се справя със сериозни проблеми в страната, за да оправдае очакванията на милионите гърци, които гласуваха за него. Безработицата в страната е 19.2%, а дългът й - 180% от Брутния вътрешен продукт, след години на бюджетни ограничения заради спасителните планове от кредитори, коментират световните агенции.

Икономиката на Гърция расте умерено - с 1.3% годишно в първото тримесечие на тази година, държавните й финанси не спазват поставените от кредиторите изисквания. Гръцката национална банка пък предвижда, че страната няма да постигне изисквания бюджетен излишък от 3.5% БВП (с изключение на заемите).

Първите обещания на бъдещия премиер Кириакос Мицотакис след победата на изборите бяха за по-малко данъци, много инвестиции за добри и нови работни места и ръст, който ще донесе по-добри заплати и по-високи пенсии

51-годишният Мицотакис застана начело на "Нова демокрация" през 2016 година. Макар той самият да е приеман за либерал, в партията му има кандидати и с по-десни възгледи.

По традиция през септември Мицотакис ще изнесе реч в Солун, в която би трябвало да обобщи плана си за бюджета през идната година - тя ще бъде първият сериозен тест за управлението му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във