Банкеръ Daily

Свят

Доминик Рааб: Великобритания трябва да е готова за твърд Брексит на 31 октомври

Доминик Рааб

Великобритания трябва да е готова да напусне Европейския съюз без сделка на 31 октомври, заяви днес бившият министър по въпросите на Брексит Доминик Рааб, цитиран от Ройтерс.

Рааб е един от кандидатите за приемник на Тереза Мей на премиерския пост във Великобритания.

"Ако не си в готовност да прекратиш преговорите, не привличаш вниманието на насрещната страна. Ако направиш това, можеш да си наистина убедителен в Брюксел", каза Рааб пред Би Би Си.

Рааб изтъкна, че предпочита Великобритания да напусне ЕС без сделка, но също и че не желае да отлага планираното излизане на 31 октомври. Той изрази и мнение, че Великобритания ще бъде юридически задължена да плати само около 14 милиарда лири (18 милиарда долара) от сегашната цена от 39 милиарда лири за Брексит, ако Великобритания напусне Европейския съюз без сделка.

Британският финансов министър Филип Хамънд заяви днес, че ще бъде много трудно за приемника на премиера Тереза Мей да заобиколи волята на парламента и да направи Брексит без сделка, предаде Ройтерс.

Част от кандидатите за премиерския пост заявиха, че Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка.

Британският парламент няколко пъти гласува против Брексит без сделка. Филип Хамънд е скептичен към вероятността Великобритания да се насочи към Брексит без споразумение.

Според финансовия министър парламентът сериозно ще се противопостави на подобна стратегия.

"Би било много трудно премиер, който води политика за излизане без сделка, да съхрани доверието на Камарата на общините", каза Хамънд пред Би Би Си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във