Банкеръ Daily

Свят

Докладът на ЕК за върховенството на закона е абсурден и фалшив, обяви Унгария

Юдит Варга

Унгария критикува публикувания днес първи общ доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в ЕС, предаде Франс прес.

Заедно с Полша тя е най-остро порицаната в документа страна членка. Критикувана е корупционни връзки между политиката и бизнеса, непрозрачност и лошо качество на законодателния процес, както и по отношение на независимостта на съдебната система. 

"Докладът на Комисията за правовата държава е абсурден и фалшив и не може да служи като основа за една по-задълбочена дискусия в Европейския съюз", заяви унгарската министърка на правосъдието Юдит Варга. В коментар във Фейсбук тя написа още, че "концепцията и методологията (на документа) са несъвършени, източниците му са небалансирани, а съдържанието е неоснователно".

"Неприемливо е докладът на (Европейската) комисия за правовата държава да бъде съставен от организации, свързани с международна мрежа, финансирана по централизиран начин и водеща координирана политическа кампания срещу Унгария", подчерта Варга. Тя отбеляза, че унгарската глава на доклада се позовава на 12 неправителствени организации, като 11 от тях са получили през последните години на финансова подкрепа от "Отворено общество" на (Джордж) Сорос.

Правителството на Виктор Орбан редовно обвинява американския милиардер от унгарски произход, че манипулира европейските институции, опитвайки се да смени властта в Унгария, припомня Франс прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във