Банкеръ Daily

Свят

Докладите за върховенството на закона са "беззъби", възразиха евродепутати

Евродепутатите препоръчват доклада за 2021 г. да бъде по-малко описателен и по-аналитичен, и да се задълбочат консултациите и обмена с гражданското общество.

Европейският парламент обсъди в сряда докладите на Европейската комисия от 2020 г. за върховенството на закона в ЕС, в навечерието на представянето на следващите доклади през юли. Част от евродепутатите смятат, че докладите не са достатъчно строги, дори са "беззъби", а други смятат, че не се предлагат конкретни препоръки, а са пожелателни. Повечето членове на ЕП обаче са на мнение, че трябва да се предвидят сериозни наказания за нарушителите.

Евродепутатите препоръчват доклада за 2021 г. да бъде по-малко описателен и по-аналитичен, и да се задълбочат консултациите и обмена с гражданското общество. Парламентът очаква и задълбочена оценка на обвързването на механизма за върховенство на закона с получаването на евросредства.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс потвърди  пред Европейския парламент, че Европейската комисия предвижда да представи следващите доклади за състоянието на върховенството на закона в ЕС през юли.

Рейндерс заяви, че ЕК ще продължи да използва всички средства, с които разполага, за да защитава законността и даде примери от последните месеци със заведените наказателни процедури срещу Малта и Кипър за т. нар. "златни паспорти". Той добави, че продължават процедурите срещу Полша и Унгария и съобщи, че днес е изпратил писмо до Будапеща по повод спорния нов унгарски закон, свързан с ЛБГТ+ общността.

Европейската народна партия посочи, че има какво да се желае от докладите и препоръча всяка година напредъкът да бъде отчитан. Социалистите и демократите (СД) определиха докладите като "беззъби", защото не съдържат ясни препоръки и срокове за изпълнение.
От "Обнови Европа" настояха ЕК да оценява състоянието на правата на малцинствата, а Зелените отбелязаха, че ЕК не прави заключения и не предприема последващи действия. Според Зелените е необходимо за нарушителите да бъдат налагани бюджетни наказания, защото иначе безнаказаността насърчава автократизма.

Европейските консерватори и реформатори оправдаха установените нарушения на законността с националните различия в ЕС. Левите подкрепиха исканията за наказания и включване на правата на малцинствата в следващите доклади.

Евродепутатът Илхан Кючюк (ДПС/"Обнови Европа") от името на парламентарната комисия по правни въпроси изрази очакване докладите да включват съдържателно и ясно сравнение между националните правосъдни системи и оценки за равенството пред закона, наблюдение на основните права и правата на малцинствата.
 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във