Банкеръ Daily

Свят

Докладите на ЕК и САЩ ще повлияят на еврофондовете за България

Има опасност България да не получи пълният размер от предвидените 12 милиарда евро европейско финансиране по Плана за възстановяване след  коронакризата, смята евродепутат.

Докладите на Европейската комисия и на Държавния департамент на САЩ за България ще имат практически ефект върху получаването на европейски средства, каза в пресклуба на БТА във Велико Търново евродепутатът Цветелина Пенкова, член на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Двата доклада засягат проблемите на България, свързани с корупцията, свободата на словото, натискът върху основните граждански права. 

"Има опасност България да не получи пълният размер от предвидените 12 милиарда евро европейско финансиране по Плана за възстановяване след  коронакризата", предупреди Цветелина Пенкова.

Според нея причината е, че в разработката, предложена от българска страна са приложени стари проекти, които не отговарят на условието на Европа, възстановяването да върви успоредно с модернизацията на съюза, поради тази причина планът е върнат за преразглеждане.

Основните изводи в годишния доклад за защитата на човешките права по света на Държавния департамент на САЩ в частта му за България се казва, че в страната има проблем с  полицейско насилие и безразборни арести,  независимостта на съдебната власт, цензура в медиите, проблеми със свободата на изразяване, насилие и заплахи срещу журналисти, корпоративен и политически натиск върху медиите, корупция, насилие срещу хората от малцинствата и тези с различна различна сексуална ориентация.

Българските власти са критикувани за недостатъчните мерки при преследването на посегателствата върху човешките права, което е довело до безнаказаност.

В документа на Държавния департамент пише още, че бизнесменът и депутат Делян Пеевски редовно използва своя контрол над медиите, за да осигурява позитивно отразяване за определени политици и главния прокурор.

Новите доклади на Европейската комисия за върховенството на закона в ЕС ще бъдат представени през юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във