Банкеръ Weekly

Свят

Докато едни спинкат сладинко край чекмеджетата...

ООН предлага да се подпомогнат най-бедните като мярка за борба с коронавируса

Фото: UNDP Bangladesh/Fahad Kaizer

Незабавното въвеждане на временен базов доход за най-бедните в света, които не са обхванати от програми за социално осигуряване, може да забави сегашното нарастване на заразените с COVID-19, като им даде възможност да си останат у дома, се посочва в доклад на Програмата за развитие на ООН (ПРООН), огласен на 23 юли. Става дума най-вече за временно наети и ниско платени работници, жени, младежи, бежанци, мигранти и хора с увреждания, които са най-силно засегнати от кризата.

 

Според доклада, за осигуряването на подобна ограничена във времето защита на най-уязвимите близо 2.7 милиарда души, живеещи под или малко над прага на бедността в 132 държави, ще са необходими 199 милиарда долара на месец. Становището на ПРООН е, че мярката е осъществима и е спешно необходима, тъй като пандемията се разпространява със скорост над 1.5 милиона нови случая на седмица.

Особено застрашени са развиващите се страни, където

седем от десет работници нямат социална защита,

изкарват прехраната си в сивия сектор и не могат да спечелят пари, ако си останат вкъщи. Това се потвърждава от изследванията през последните няколко месеца на социално-икономическите въздействия от COVID-19 в повече от 60 държави.

Временният базов доход би осигурил на тези хора средства за закупуване на храна и заплащане на разходи за здраве и образование. Ангажираните с Програмата за развитие на ООН са убедени, че тази мярка е напълно приложима и финансирането й не би трябвало да представлява проблем. Така например, за нейното шестмесечно прилагане ще са необходими

едва 12 процента от парите,

предвидени за борбата с COVID-19 през 2020-а. Или една трета от това, което развиващите се страни дължат като плащане по външен дълг за тази година.

„Безпрецедентните времена изискват безпрецедентни социални и икономически мерки. Въвеждането на временен базов доход за най-бедните хора се очертава като една от възможностите. Това би изглеждало невъзможно само преди няколко месеца“, твърди ръководителят на Програмата за развитие на ООН Ахим Щайнер.

Според него „плановете за спасяване и възстановяване не могат да се фокусират само върху големите пазари и големия бизнес. Временният базов доход може да даде възможност на правителствата да предоставят на хората в изолация финансова спасителна линия, да вкарат пари в местните икономики, за да спомогнат за оцеляването на дребния бизнес и да забавят разрушителното разпространение на COVID-19 “.

Предлаганата мярка обаче

не е магическо решение

за икономическите трудности, които пандемия донесе. Защитата на работните места, разширяването на подкрепата за малките и средни предприятия и използването на цифрови решения за идентифициране и достъп до социално изключените хора - всичко това са неща, които властите трябва да предприемат.

Един от начините, по които държавите могат да плащат за временен базов доход, е да пренасочат средствата, предвидени за обслужването на дълга им през тази година. Съдейки по официалните данни, развиващите се и нововъзникващи икономики е необходимо

да изразходват за тази цел 3.1 трилиона долара.

Цялостното забавяне на дълга за всички развиващи се държави, както изисква генералният секретар на ООН, ще им позволи временно да пренасочат тези пари за борба с последиците от кризата, предизвикана от COVID-19.

На практика COVID-19 изостри съществуващите глобални и национални неравенства и създаде нови, които засягат най-силно бедните. При почти 100 милиона повече хора, докарани до крайна бедност, и 1.4 милиарда деца, засегнати от закриването на училища, рекордната безработица и загубата на поминък, ПРООН прогнозира, че тази година глобалното развитие на човечеството е на път да западне за първи път, откакто програмата съществува.

 


Отличниците


Того е африканска държавица, която е повече бедна, отколкото малка - с територия от 56 785 кв. км, с население от около 8 млн. души и брутен вътрешен продукт (към 2017 г.) от около 13 млрд. долара. Въпреки това, правителството на Того вече разпределя по 19.5 млн. долара за финансова помощ на над 12% от населението - предимно жени.

Неотдавна Испания одобри месечен бюджет от 250 млн. евро за допълване на доходите на 850 000 уязвими семейства (2.3 милиона души). Въвеждането на схемата се очаква да струва между 3 млрд. и 3.5 млрд. евро годишно. Испанският министър на икономиката заяви, че ако схемата се окаже ефективна, правителството се надява „тя да остане завинаги и да се превърне в един структурен, постоянен инструмент“.

Испанското правителство възнамерява Испания да стане първата европейска държава, която ще приложи програма за базов доход, за да се осигурят гарантирани  месечни средства за по-бедните испанци.

Сумата, която ще получава всяко семейство, отговарящо на условията, ще се коригира според доходите на домакинствата, както и след преглед на общите активи.

Получателите ще могат да получават плащанията  и докато работят, тъй като схемата има за цел да ги насърчи в търсенето на работа, а не да ги "остави" по домовете им.

Испанското правителство за първи път популяризира идеята за "общ механизъм, който да гарантира доходите на семейства без или с ниски доходи" през декември миналата година.

Правителството на Шотландия също призова за безусловен базов доход. През май първият министър Никола Стърджън заяви, че правителството в Единбург разполага с четири пилотни проекта за въвеждането на подобна мярка.

При схемата на безусловен базов доход, кабинетът изплаща месечни заплати на всички граждани, независимо от техния финансов или трудов статус.

Правителството на Обединеното кралство, което се противопоставя на подобна схема, в крайна сметка ще трябва да я одобри.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във