Банкеръ Daily

Свят

Дойде време и Виктор Орбан да "прегърне" еврокомпромисите

Може да се окаже, че на премиера популист Виктор Орбан ще му се наложи да се сблъска освен с Брюксел и с „народната любов“.

Унгарският парламент одобри през седмицата законопроект, с който променя облекчената данъчна схема за собствениците на малък бизнес и хората на свободна практика. Предложението, което ще удари по джоба гръбнакът на средната класа, предизвика бурни протести в столицата и големите градове.

Може да се окаже, че освен с Брюксел, на премиера популист Виктор Орбан ще му се наложи да се сблъска и с „народната любов“.  По време на предизборната си кампания той обсипа електората с подаръци, сред които щедри субсидии за ремонт на жилища, удължен мораториум върху изплащането на заеми за уязвимите групи, схема за предоставяне на помощи на семействата с деца, освобождаване от данък върху дохода на всички унгарци до 26-годишна възраст, удължаване на ценовия мораториум върху храните и горивата до 1 октомври...

В резултат на всичко това, през април партията на Виктор Орбан, спечели парламентарните избори с разгромен резултат - над 50% процента от гласоподавателите дадоха своя вот за "Фидес".

“Целият свят видя тази вечер в Будапеща, че християнските демократични политики, консервативните граждански политики и патриотичните политики победиха. Ние казваме на Европа, че това не е миналото, а това е бъдещето”, похвали се тогава Орбан.

Само че изборите минаха, а премиерът "изведнъж" се изправи

пред най-тежкото предизвикателство,

откакто през 2020 г. пое властта: от едната страна е растящата инфлация, сривът на форинта и поскъпването на горивата, а от другата - конфликтът с Брюксел заради системното нарушаване на демократичните стандарти, който прави получаването на европейските милиарди съвсем несигурно. 

В крайна сметка правителството реши са затегне данъчните правила. Затова на 11 юли в парламента бе представено предложение за изменение на опростената форма на данъчно облагане за малки и средни фирми, чиито годишен доход е не повече от 29 000 евро (12 милиона форинта). Трябва да се подчертае, че тази схема е много популярна сред унгарските фрийлансъри и собственици на малък бизнес, голяма част от които са верни избиратели на Орбан.

Досега средните и дребни търговци се възползваха от проста и достъпна схема, която изисква месечно плащане от 120 евро (50 000 форинта), с които покриваха всички данъци и вноски, годишен данък от 120 евро и годишната вноска за търговската камара от 12,26 евро (5000 форинта). Схемата работеше добре за търговците, но не бе особено печеливша за държавната хазна. Причината е, че 450 000 унгарски предприемачи са избрали тази форма на данъчно облагане през 2021 г. Регистрирани са обаче и много измами, при които крупни търговци се възползват от минималния данък.

Поради тази причина кабинетът предложи проекта за изменения, които драстично ще затегнат данъчните правила, а и ще сложат край на порочната практика големите компании да се възползват от  системата, като принуждават работниците да нарушават закона, като се съгласяват да приемат пари на ръка. Съгласно промените тези, които плащат данъците си чрез новата система, могат да получават доходи само от частни лица. Това означава, че

собствениците на малки фирми и лицата на свободна практика,

които правят бизнес с компании, вече няма да се възползват от схемата.

Кабинетът в Будапеща предвижда нoвитe пpaвилa дa влязaт в cилa пpeз ceптeмвpи, след като бъдат oдoбpeни от пapлaмeнтa. Очакванията на правителството са, че  новата мярка ще дoнecе 237 милиapдa фopинтa (572 милиoнa дoлapa) пpиxoди още тaзи гoдинa.

Опитите на Орбан да попълни хазната обаче ядоса унгарците. Хиляди души излязоха на протести в Будапеща, Дебрецен и Сегед на 12 юли. Демонстрантите настояват да си останат старите правила, но това по никакъв начин няма как да се случи без милиардите на Брюксел.

За да смекчи малко от малко горчилката от компромисите, които е принуден да направи, Орбан изненадващо обяви, че Будапеща планира четири основни реформи:

- борба с корупцията и прозрачни форми за кандидатстване по европейски оперативни програми и за национално финансиране,

- въвеждане право на съдилищата да отхвърлят решения на главния прокурор,

- намаляване на броя на отделните оферти за търгове, 

- намаляване на броя на бързите законодателни промени и диверсификация.

Заради непрекъснатите и изнервящи скандали между Унгария и ЕС на тема върховенство на закона, в крайна сметка Брюксел

отложи разпределянето на "унгарските" 37 млрд. евро.

Икономисти смятат, че това е предизвикало по-големи разпродажби на форинта, отколкото на други регионални валути. Миналата седмица Централната банка на Унгария взе решение за ново голямо увеличение на лихвените проценти. Процентът по едноседмичните депозити се покачи с 200 базисни пункта до 9.75%, като това вече е най-високото лихвено ниво в Европейския съюз. В същото време Унгария твърди, че разговорите с Европейския съюз за осигуряване на ключово финансиране са в "напреднал етап“.

Орбан се нуждае твърде много от европейските средства, затова ще му се наложи рязко да смени тона към Брюксел. Трябва да му се признае обаче, че направи много. Успя, например, да изнуди ЕС и да продължи да получава петрол по тръбопровода "Дружба“. Евтината руска суровина му гарантира огромни ползи, защото най-голямата унгарска енергийна компания MOL е един от най-важните данъкоплатци. Компанията произвежда дизел и бензин, които продава скъпо и прескъпо зад граница и с печалбите поддържа цените на местния пазар ниски. 

През седмицата се появи и друга новина, която би трябвало да стресне Орбан. Финансовото министерство на САЩ е започнало

процедура по прекратяване на данъчен договор от 1979 г.

с Будапеща, защото унгарският премиер наложи вето на световната сделка за минимална ставка на корпоративния данък. Очаква се процедурата да приключи към края на годината. Според Вашингтон, Унгария е нарушила правилата по договора, защото през 2010 г. е свалила корпоративния си данък от 19% на 9 процента. Инатът на Будапеща принуди финансовите министри на ЕС да отложат планираното за 17 юни гласуване за транспонирането му в общностното законодателство.

Целта на споразумението е да бъде прекратена практиката големите компании да укриват данъци или да избягват тяхното плащане. Освен това, споразумението трябва да сложи край и на започналата преди четири десетилетия надпревара в привличането на чуждестранни инвестиции чрез облагане с минимални данъци.

Унгарското правителство обаче вижда нещата по друг начин. Външният министър Петер Сиярто заяви, че е твърде опасно да се увеличава данъчната тежест върху европейските производители по време на война в Европа и предизвикателства пред икономиката на ЕС.

В крайна сметка на Орбан може да му се наложи да разбере по трудния начин, че вятърът не може да духа само в неговата посока и че е дошло време той също да направи някой и друг компромис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във