Банкеръ Daily

Свят

"Дойче веле": Източна Европа обърка сметките на Макрон

Резултатът от обиколката на Еманюел Макрон в Източна Европа е повече от скромен. Френският президент не получи картбланш за предложенията си за реформи, засягащи най-вече сериозни мерки срещу т. нар. социален дъмпинг, коментира Роберт Шварц от "Дойче веле".

Това, което в Залцбург изглеждаше като елементарна игра за френския президент, се превърна в сложен пъзел в Букурещ и във Варна. В сряда Еманюел Макрон разговаря с австрийския канцлер Кристиан Керн. Двамата бързо постигнаха съгласие да се борят заедно срещу дъмпинга на заплатите в ЕС. На четиристранната среща в Залцбург Чехия и Словакия също обещаха подкрепа за оспорваната реформа на директивата на ЕС за командированите работници. Но словашкият премиер Роберт Фицо внимателно подхвърли, че Унгария и преди всичко Полша също трябва да се присъединят към предложенията, тъй като командироват особено много работници в другите европейски страни.

По този начин Фицо начин напипа болното място. От една страна всички страни членки трябва да одобрят реформите. От друга обаче Фицо е наясно, че Полша няма да одобри пакета от реформи, който според полската правителствена ръководителка Беата Шидло е насочен срещу полските интереси.

Източна Европа функционира другояче

И Варшава отново потвърди вироглавата си позиция - още докато Макрон разговаряше с румънския президент Клаус Йоханис в Букурещ. Полша няма да промени позицията си по този въпрос и ще я защитава докрай, заяви Беата Шидло за медиите в полската столица. По този начин Шидло предизвика гръмотевична буря, която вероятно няма да затихне и до следващата среща на върха на ЕС през октомври.

Предложенията на Еманюел Макрон не срещнаха така очакваната ясна подкрепа в Букурещ, нито пък ден по-късно във Варна. Клаус Йоханис, както и българският президент Румен Радев все пак заявиха, че искат засилено да сътрудничат за премахването на социалния дъмпинг и дъмпинга на заплатите в ЕС. От друга страна, те обърнаха внимание на правата на работниците и фирмите, които трябва да се доказват в рамките на свободната европейска конкуренция.

Макрон е готов на компромиси

Еманюел Макрон явно е наясно с щекотливостта на темата. И за да може подетата от канцлерката Меркел реформа на трудовия пазар да бъде осъществена на практика, той е готов на компромиси. Така например в замяна той предложи на румънските и българските си събеседници подкрепа за Шенген.

Поне след краткото си посещение в Източна Европа Макрон вече трябва да е разбрал, че неговата интерпретация на "европейския дух" е едностранчива. Броят на командированите работници в страни от ЕС съставлява по-малко от един процент от всички европейски работници. И опитът на Макрон да ги изкара отговорни за безработицата във Франция е твърде прозрачен. Това е опит за отклоняване на вниманието от дългогодишните структурни проблеми в собствената му страна. Освен това Макрон изглежда съзнателно забравя, че френските търговски вериги Carrefour или Auchan са изтласкали почти изцяло от пазара по-малките фирми в Източна Европа. Такива са правилата на играта в свободното европейско икономическо пространство, от които печелят и френските фирми. Опитът за "реформиране" на трудовия пазар в ЕС чрез протекционистки мерки е възможно най-лошият сигнал за спасяването на "европейския дух".

Facebook logo
Бъдете с нас и във