Банкеръ Daily

Георге Иванов:

Договорът с Гърция е лош, НАТО и ЕС не трябва да са алиби

Вярвам, че истинското място на Република Македония е в Европейския съюз и НАТО и аз ще продължа да защитавам нашите стратегически цели. Но ЕС и НАТО в никакъв случай не трябва да бъдат алиби за един лош договор, заяви македонският президент Георгe Иванов на срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Скопие, съобщава БТА.

Иванов е казал на Столтенберг, че Македония е изпълнила критериите за членство в НАТО през 2008 г. и оттогава страната има активен принос в международните мироопазващи мисии, като с това е заслужила мястото си в Алианс без нуждата от допълнителни условия.

Иванов и Столтенберг са обсъдили още текущата обстановка в Република Македония, както и реформите в отбраната и сигурността на страната с цел изпълнение на стандартите на военния съюз.

"Скоро ще проведете референдум, на който да решите вашето бъдеще – членството ви в ЕС и НАТО. Вие трябва да решите дали ще гласувате и как ще гласувате. НАТО е готово да ви приеме за 30-а страна членка", посочи Столтенберг, цитиран от БНТ. 

Той припомни, че на срещата на върха през юли всички членове на НАТО се съгласиха Македония да стане член и да започне преговори за присъединяване.

"Ако приложите договора за името, ще станете държава членка на НАТО. Надявам се, че следващия път, когато дойда тук, ще посетя страна-членка", заяви Столтенберг.

Генералният секретар подчерта, че Северноатлантическият алианс ще продължи да оказва помощ, когато това е необходимо. Той имаше предвид помощта, която НАТО оказа на страната преди две години, когато Скопие бе сполетяно от тежко наводнение, отнело човешки животи и разрушило покъщнината на много хора. "НАТО е повече от военен съюз, тук помагаме да се обединят хората", добави Столтенберг.

В Скопие Столтенберг ще разговаря още с премиера Зоран Заев, председателя на парламента Талат Джафери, министъра на отбраната Радмила Шекеринска, лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски

Facebook logo
Бъдете с нас и във