Банкеръ Daily

Свят

Договориха в Лугано плана за възстановяване на Украйна

Украйна и нейните международни партньори постигнаха в швейцарския град Лугано споразумение относно принципите, съгласно които ще бъде извършено следвоенното възстановяване на страната, информира ДПА.

"Това е началото на един дълъг процес", заяви президентът на Конфедерация Швейцария Игнацио Касис пред около 1000 делегати, които участваха в двудневната международна среща.

Украйна изразява решимост да следва основните демократични ценности, се казва в заключителната декларация от Лугано.

Правителството на страната представи на форума план за следвоенното възстановяване. Украинският премиер Денис Шмигал обяви, че за неговото осъществянане ще се необходими 750 милиарда щатски долара.

Управляващите в Киев ще трябва да постигнат напредък при опазването на околната среда, в борбата срещу корупцията и укрепването на върховенството на закона, както и да гарантират ефективното и прозрачно управление, за да получат финансова помощ.

"Възстановяването на Украйна трябва да бъде извършено при пълна прозрачност при разходването на средствата. Върховенството на закона трябва да бъде укрепвано систематично и корупцията да бъде изкоренена", се казва в декларацията от Лугано.

Украйна е поставена на 122 място от 180 страни в Индекса за възприятие на корупцията , който международната неправителствена организация "Трансперънси интернешънъл" публикува наскоро, отбелязва ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във