Банкеръ Daily

Свят

Додик чака удобен момент за независимост на Република Сръбска

Милорад Додик

Сръбският член на тричленното председателство на Босна и Херцеговина Милорад Додик потвърди днес, че отцепването на Република Сръбска от федерацията е най-важната му цел и той само чака правилния момент да я реализира, съобщи ХИНА.

"Винаги съм нащрек по този въпрос. Знам кое е точното разположение на отношенията в света, Европа, Америка, което би било подходящо. Ако това се случи, незабавно ще обявя независимост (на Република Сръбска)", каза Додик в интервю за телевизионния канал УНА.

Той заяви, че единственото му притеснение е да не пропусне благоприятния момент за отцепване на сръбската съставна единица и че настоящата му стратегия е да изчаква търпеливо, за да избегне възможна реакция от западните страни на плановете му.

Додик каза, че поддържа добри отношения с руския президент Владимир Путин, китайския президент Си Дзинпин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, както и с унгарския премиер Виктор Орбан, като по този начин намекна, че те са потенциалните му съюзници за реализирането на плановете за отцепване на Република Сръбска.

Според него за тази цел е важно да не се позволи опозицията да спечели изборите през октомври. "Не трябва да се позволи фаворитите на Запада да дойдат на власт. Западът вече разчита на тези опозиционни кандидати", каза Додик и допълни, че е уверен в победата си на изборите на 2 октомври.

На изборите Додик ще се кандидатира за президент на Република Сръбска, а настоящият президент Желка Цвиянович ще е кандидат за сегашния му пост в председателството на Босна и Херцеговина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във