Банкеръ Daily

Свят

Добивът на лечебна сол и отклоняване на водите на река Йордан понижават нивото на Мъртво море

Турист се задържа на повърхността на водата благодарение на изключително високата соленост на Мъртво море

Мъртво море всъщност е езеро в Близкия изток, в което се влива река Йордан. Реката тече през едноименната долина и е дълга 252 километра.

Реката води началото си от изворите в подножието на планината Ермон, разположена по границата между Сирия и Израел. Северно от Галилейското езеро реката е в границите на Израел. Южно от езерото тя служи за граница между Йордания и Израел, а след това - между Йордания и Западния бряг в Палестина. Река Йордан е важна за християнството, защото традиционно се вярва, че Йоан Кръстител в нея е кръщавал последователите си (включително и Исус Христос).

Мъртво море граничи с Израел, Палестина (Западния бряг на р. Йордан) и Йордания, между които страни се разделя неговата акватория.

Мъртво море е разположено на около 430 м под морското равнище, което го прави най-дълбоката депресия в света, и спада с около 1 м за година. То има площ от около 1020 квадратни километра. Дълго е около 76 км и широко 18 км, като най-дълбоката точка е на 400 метра. Съдържанието на сол във водата достига до 330‰ (за сравнение солеността на Черно море е около 17‰).

Езерото е разделено на две части - северна, която е и по-дълбока, и южна - по-плитка (едва 6 м) и по-бързо пресъхваща, в която се намират и големи стълбове сол, приличащи на айсберги.

През лятото температурите там достигат 50 °C и водите на река Йордан и няколкото по-малки потока се изпаряват бързо, оставяйки утайки от глина, пясък, каменна сол и гипс на дъното на езерото.

През по-влажните зими в Мъртво море се вливат ежедневно над 6.5 милиона тона вода. Изчислено е, че ако липсва изпарение, нивото ще се покачва с 3 м годишно. Тенденцията обаче е към спадане на морското ниво с 1 м годишно, предимно заради икономическа дейност - добиване на лечебна сол и отклоняване на водите на река Йордан, която се влива в морето.

През 2011 г. учени от университета на "Бен Гурион" в Израел откриват най-различни организми. Условията им за живот се осигуряват от кратери с диаметър от около 15 м и дълбочина от 20 м, от които тече прясна вода по морското дъно. Дотогава са били познати само микроорганизми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във