Банкеръ Daily

Свят

Добивът на газ от подземните хранилища в Европа е най-ниският от 10 г.

Добивът на природен газ от подземните газови хранилища в Европа  продължава да се понижава на фона на топлото време и е най-ниският за последните десет години, сочат данните от Gas Infrastructure Europe (GIE).

Изпомпването на природен газ от подземните газови хранилища в Европа  в петък е било само 136.6 млн. куб. м - най-ниското ниво от 2012 година досега. В същото време запълването на тези съоръжения със суровината за втори пореден ден е по-високо от изпомпанията от подземните газови хралинища и възлиза на 295.6 млн. куб. метра. Всичко това се случва на фона на навлизането на  субтропически въздушни маси в региона. А заедно с това, в Австрия и във Великобритания Новата година беше посрещната при рекордно топло време в историята на метеорологичните наблюдения.

Общият добив на природен газ от европейските подземни хранилища през декември 2021 година е бил 15.63 млрд. куб. м - четвърти резултат за този месец за цялата история на наблюденията на GIE от 2011 година.

Общата запълненост на европейските подземни газови находища е нараснала до 55.93% и сега е 60.38 млрд. куб. м - с 20.6 млрд. куб. м по-малко, отколкото през миналата година.

В последните дни на 2021 година цената на природния газ в Европа се коригира на фона на възобновяването на добива на електроенергия от ветрогенериращите централи на континента и новините за това, че броят на танкерите, превозващи втечнен природен газ от САЩ в Европа, се е увеличил с една трета. Заедно с това на 29 декември завърши запълването с природен газ на втората тръба от "Северен поток - 2" и сега газопроводът е напълно готов за експлоатация и  очаква  одобрението на германския регулатор.

След всичко това, понижението на цената на синьото гориво продължи и котировката на газа в петък за първи път от началото на ноември падна под 800 долара за 1000 куб. метра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във