Банкеръ Daily

Свят

До седмици ЕС ще одобри ваксината на "Джонсън и Джонсън"

Ваксината на "Джонсън и Джонсън" беше одобрена в края на февруари в САЩ и е показала отлични резултати срещу една от най-опасните мутации на COVID-19.

До няколко седмици Европейската агенция по лекарствата ще утвърди четвърта ваксина срещу коронавирус, съобщи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис. Запознати уточниха, че става въпрос за препарата на "Джонсън и Джонсън"

"ЕС е съставил списък на "сигурните" бързи антигенни тестове за новата болест, чиито резултати да бъдат взаимно признавани от европейските страни. ЕК ще осигури 100 милиона теста от този вид до май, а след това може да се поръчат допълнително 450 милиона, ако държавите от ЕС желаят", обясни еврокомисарят.

Тя отбеляза, че ЕС осигурява 200 милиона евро за допълнително изследване на положителните проби за ковид, за да се проследяват заразните щамове. По нейните думи целта е да бъдат проверявани 5-10 на сто от положителните изследвания.Е

Еврокомисарят съобщи, че досега в ЕС са поставени 33 милиона дози ваксина, а 11 милиона европейци са били изцяло имунизирани с втора доза. Кириакидис призова държавите от ЕС да положат усилия за разсейване на съмненията към ваксината на "АстраЗенека".

Ваксината на "Джонсън и Джонсън" беше одобрена в края на февруари в САЩ и е показала отлични резултати срещу една от най-опасните мутации на COVID-19. Става дума за тази от Южна Африка.

Агенцията се позова на изследване, според което ваксината на "Джонсън и Джонсън" дава 85% защита срещу най-тежкото заболяване, хоспитализация и смърт при масово изследване.

До края на март компанията очаква да достави 20 милиона дози за САЩ, а 100 милиона - до лятото.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във