Банкеръ Daily

Свят

До края на месеца ще има среща на върха ЕС - Китай

Срещата ЕС - Китай, в която с видеоконференция ще участват председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, ще се състои до края на юни, съобщи говорител на комисията.

ЕС винаги поставя пред Китай въпроса за човешките права, посочи той в отговор на въпроси на пресконференция. Говорителят добави, че за утре е насрочена видеоконференция между върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и китайския външен министър Ван И.

Миналата седмица Германия съобщи, че заради пандемията от Ковид-19 се отлага срещата, насрочена за септември в Лайпциг между европейските държавни и правителствени ръководители и китайския президент Си Дзинпин. Тази среща бе подготвяна като част от германското председателство на Съвета на ЕС във втората половина на годината.

Говорителят днес добави, че ЕС и Китай ще обсъдят до края на юни възможностите за задълбочаване на сътрудничеството, особено в Африка, където има нужда от действия срещу разпространението на заразни болести. По неговите думи двете страни ще обсъдят също международни и регионални въпроси, както и необходимостта от успокояване на напрежението по света.

В отговор на въпроси той поясни, че ЕК е проверила и не е открила нарушения в процедурата за избор на китайски строител на нов терминал за втечнен газ в Кипър. По силата на действащото европейско законодателство можем само да направим заключението, че изискванията в този случай са спазени, допълни говорителят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във