Банкеръ Daily

Свят

До какво може да доведе отварянето на училищата през септември?

Южнокорейски изследователи публикуваха най-обхватното проучване към момента, което разглежда въпроса: доколко е рисковано училищата отново да отворят врати?Един от фактите, които учените установяват е, че по-големите деца разпространяват коронавируса подобно на възрастните. До каква степен децата могат да пренасят коронавируса? Този въпрос директно засяга решението на Европа да отвори училищата през август и септември и рискът, който това носи за деца, родители и учители, съобщава National Geographic. 

Най-обширното проучване по въпроса идва от Южна Корея и предлага следния отговор: деца под 10 години пренасят болестта далеч по-малко от възрастните. Въпреки това има известен риск, казва се в статия на New York Times.

Деца и тинейджъри на възраст между 10 и 19 години могат да разпространяват болестта подобно на възрастните. Резултатите от проучването предполагат, че когато училищата отново заработят ще има нов пик, предупреждават експертите. Майкъл Остерхолм, специалист от Университета в Минесота казва: „Разпространение ще има и трябва да го приемем, да го включим в плановете си.“

Ашиша Джа, директор на Харвардския Институт за Световно здраве казва: „Новото проучване е добре направено, систематично и обхваща голям брой хора. То е едно от най-добрите по въпроса.“

 „Проучването идва от страна с добро проследяване на контактите“ казва Бил Ханаг, епиделиолог от Harvard T. H Chan School of Public Health. 

Децата под десет години разпространяват вируса наполовина по-често в сравнение с възрастните. Вероятно защото издишват по-малко въздух и поради това отделят по-малко вируси. Или защото издишат на ниво по-ниско от това на възрастните. Други проучвания стигат до извода, че големият брой контакти, който учениците имат, надделява като цяло над по-ниския риск от пренасяне.

Проучването поставя под въпрос отварянето на училищата за по-големите и тинейджърите. Тази група може да се окаже по-заразна и от възрастните. Но според експертите резултатите може да са случайни или да са единствено основани на поведението на децата. По-големите деца и тинейджърите често са на ръст колкото възрастните, но някои все още нямат изградени навици за спазване на хигиена. „Колкото и да предполагаме, казва Майкъл Остерхолм, резултатите от проучването сочат, че пренасяне на заразата ще има.“

Остерхолм и други специалисти предупреждават, че училищата трябва да са подготвени за зараза. Освен правилата за пазене от коронавирус, училищата трябва да решат кога и как да тестват ученици, учители и шофьори на училищни автобуси. Трябва да имат предвид и колко дълго заразените трябва да спазват карантина и кога могат да се затварят или отварят наново училища.  

Решението да се отвори училище отново е особено трудно, тъй като към момента специалистите нямат яснота при какви условия може да се случи това. Някои страни като Финландия и Дания успешно са отворили учебните си заведени, но други като Китай, Израел и Южна Корея се наложи повторни да ги затворят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във