Банкеръ Daily

Свят

До декември страните от НАТО трябва да измислят как да вдигнат разходите си за отбрана

Столтенберг и Тръмп в Брюксел

До декември държавите от НАТО ще изготвят национални планове за изпълнението на целта за постигането на разходи за отбрана, равни на два процента от техния БВП до 2024 година. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след края на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел.

Той добави, че плановете ще бъдат разгледани на министерско равнище през февруари догодина. Столтенберг поясни, че от посочените средства 20 на сто следва да бъдат за осигуряването на оборудване. Вече отбелязахме напредък, плановете трябва да включват разходите на пари, придобиването на способности, приноса към дейностите на алианса. Трябва да продължим да инвестираме в отбраната, за да живеят народите ни в сигурност, а не просто за да угодим на САЩ, заяви генералният секретар.

Столтенберг допълни, че другото основно решение от днешната среща е свързано с присъединяването на НАТО към международната коалиция срещу "Ислямска държава". Той повтори, че не се предвижда включването в бойни действия. Приехме план за увеличаване на усилията в борбата с терористите, решихме да продължим мисията в Афганистан, както и обучението на силите за сигурност в Ирак, да открием нов отдел за обмен на разузнавателни данни, съобщи генералният секретар.

Лидерите от НАТО са обсъдили също отношенията с Русия. Те са решили да развиват силна отбрана в съчетание със смислен диалог с Москва. Лидерите са решили да се срещнат отново догодина.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във